FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: “Άμεση ανάγκη για μέτρα στήριξης ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβείων”

Ημερομηνία: 17-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την έμπρακτη και άμεση στήριξη των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών, καθώς και των ελαιοτριβείων που θα πληγούν για αρκετά χρόνια από τη μειωμένη παραγωγή ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης μαζί με τον βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Θέτουν δύο βασικές παραμέτρους προς τους αρμόδιους υπουργούς:

– Να μην συνεχιστεί ο αποκλεισμός από τις αποζημιώσεις χιλιάδων στρεμμάτων ελαιοκαλλιεργειών που κάηκαν, λόγω της μη έγκαιρης δήλωσής τους στο ΟΣΔΕ.

Να σημειωθεί ότι μόνο στην Αρχαία Ολυμπία κάηκαν πάνω από 400.000 ελαιόδεντρα.

– τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης να είναι οριζόντια και να αφορούν κατοίκους και επαγγελματίες όλων των δήμων, για λόγους ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης.

Όπως επισημαίνουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος αν δεν αποζημιωθούν και δε στηριχθούν να μην μπορεί να προχωρήσουν στην ανασύσταση των καλλιεργειών τους, καθώς :

– προβλέπεται μείωση της ετήσιας παραγωγής λαδιού κατά 7.000 τόνους για τα επόμενα δέκα χρόνια

– το ετήσιο απολεσθέν εισόδημα υπολογίζεται μεσοστασθμικά στα 20 εκ.  ευρώ .

Την ώρα, λοιπόν, που η αγωνία χιλιάδων παραγωγών και επαγγελματιών μεγαλώνει, με την εν λόγω ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητούνται άμεσα διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα :

– για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων κλάδων του τομέα της ελαιοπαραγωγής στις περιοχές αυτές, κατ’ αναλογία με αυτά της Εύβοιας.

– για το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της ενιαίας ελαιοπαραγωγικής περιοχής Ηλείας- Αρκαδίας για την ανασύσταση των καλλιεργειών.

– για την  αναπλήρωση του συνόλου του φυτικού κεφαλαίου που χάθηκε.

– για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών για τα επόμενα έτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος