FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Υπόθεση για λίγους τα χρήματα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας;

Ημερομηνία: 13-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

Το θέμα της αναποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναδεικνύει με παρέμβαση του στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ηλείος βουλευτής, μόλις 2.737 επιχειρήσεις με ετήσιο τζίροως 100.000 ευρώ έλαβαν δάνειο (συνολικά έλαβαν 123 εκατ. Ευρώ σε σύνολο 5,1 δισ. ευρώ!),  καθώς ο προσδιορισμός της «μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης» έγινε με κριτήριο τον αριθμό των  εργαζομένων και όχι τον ετήσιο τζίρο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα δάνεια να κατευθυνθούν και σε επιχειρήσεις με λίγους εργαζόμενους, αλλά τεράστιο τζίρο (π.χ. δικηγορικές εταιρείες):   με βάση τα στοιχεία ωφελημένες είναι οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μια ακόμα στρέβλωση, όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Κατρίνης, ήταν αρκετές επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν το ποσό δανεισμού που έλαβαν από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ωςεγγύηση για να δανειοδοτηθούν με μεγαλύτερο ποσό (και 80% εγγύηση του δημοσίου) από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, στερώντας έτσι πολύτιμους πόρους από χιλιάδες επιχειρήσεις που χρειάζονταν κεφάλαιο κίνησης.

Παρά την πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) σχετικά με τη μη δανειοδότηση από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσων επιχειρήσεων είχαν ήδη πάρει δάνειο από την πρώτη φάση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, η επενδυτική επιτροπή του Υπουργείου αποφάσισε διαφορετικά, οδηγώντας, σύμφωνα με τον Μιχάλη Κατρίνη, σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων.

Ο Ηλείος βουλευτής καλεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να απαντήσει αν θα θεσπίσει κριτήρια, πέραν της δέσμευσης των 220 εκατ. ευρώ,  ώστε τα νέα δάνεια να κατευθυνθούν σε πραγματικά μικρές επιχειρήσεις, με βάση και τον ετήσιο τζίρο τους και όχι μόνο τον αριθμό εργαζόμενων. Επίσης, αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να μη δανειοδοτηθούν εκ νέου οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνειο και στην πρώτη φάση των προγραμμάτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος