FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «Το φορολογικό καθεστώς της ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτων πλήττει χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις»

Ημερομηνία: 09-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ερώτηση κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης αναφορικά μετο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα που ανήκουν σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ ταυτόχρονα, η ιδιοχρησιμοποίηση αναγνωρίζεται και ως δαπάνη για τις ατομικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, λόγω της πανδημικής κρίσης, χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και η ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων τουςαπέβη αποκλειστικά ζημιογόνος. Επομένως, ενώ οι επιχειρήσεις αυτές θα φορολογηθούν κανονικά λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος με φορολογικό συντελεστήανώτερο από τον εισαγωγικό (9%),η δαπάνη της ιδιόχρησης δε θα έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρυσμα (απλώς θα μεγαλώσει η ζημία). Η επιβάρυνση, δε, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα ακίνητα με μεγαλύτερη αντικειμενική αξία.
Επισημαίνεται ότι ενώ οι επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου λόγω της ιδιόχρησης των ακινήτων, παρόλο που οι επιχειρήσεις τους ήταν κλειστές για μήνες με κρατική εντολή.
Ο κ. Κατρίνης, τέλος, με την εν λόγω ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητά να διευκρινιστεί εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα και πάντως πριν την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων για την επίλυση του προβλήματος αυτού και εάν προτίθεται να επανεξετάσει γενικότερα το αναχρονιστικό ζήτημα του τεκμαρτού υπολογισμού της ιδιόχρησης στις επιχειρήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος