FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: Θα προλάβουν οι οικονομικά αδύναμοι μαθητές να πάρουν την επιδότηση για αγορά υπολογιστών πριν τελειώσει η σχολική χρονιά;

Ημερομηνία: 16-12-2020 | Συντάκτης:

Το πρόβλημα της έλλειψης οικιακών υπολογιστών που αντιμετωπίζουν πολλές αδύναμες οικονομικά οικογένειες, με συνέπεια να εμποδίζεται η απρόσκοπτη παρακολούθηση της τηλεκπαίδευσης, θέτει ο Μιχάλης Κατρίνης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Ηλείο βουλευτή, η παρατεταμένη κρίση, η ανεργία και η καθήλωση των εισοδημάτων διεύρυνε το εγχώριο “ψηφιακό χάσμα” ως προς την πρόσβαση στο διαδίκτυο, και δημιούργησε επιπλέον εμπόδια στην εκπαίδευση των νέων μαθητών, ιδίως όσων προέρχονται από οικογένειες με οικονομική αδυναμία.

Η διενέργεια των μαθημάτων εξ αποστάσεως προκάλεσε σοβαρές δυσχέρειες στην ομαλή συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών (λόγω του κακού δικτύου αλλά και της έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού) και αυτό πιστοποιείται και από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, επισημαίνει ο Μιχάλης Κατρίνης. Χαρακτηριστικά, μόνο στο δήμο Πύργου και σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής, τουλάχιστον 500 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης δε διαθέτουν Η/Υ.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μόλις πρόσφατα,επιδεικνύοντας πρωτοφανή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση-9 ολόκληρους μήνες μετά το πρώτο lockdown-και λόγω της αναγκαστικής τηλε-εκπαίδευσης, θυμήθηκε να προετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα επιδότησης για την απόκτηση οικιακών φορητών υπολογιστών για οικονομικά αδύναμους μαθητές, μέσω της δημόσιας εταιρείας “Κοινωνία της Πκηροφορίας ΑΕ” (εποπτείας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Ωστόσο, αναφέρει ο Μιχάλης Κατρίνης, κανείς δεν γνωρίζει ούτε την έκταση εφαρμογής, ούτε και την την ταχύτητα υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος.  Δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει εκατοντάδες οικογένειες λόγω των συνθηκών, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής καλεί τον αρμόδιο Υπουργό, πέρα από τις διθυραμβικές ανακοινώσεις για την έλευση του 5Gνα διασφαλίσει για όλους την ισότητα στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίεςκαι να απαντήσει συγκεκριμένα :

  • Ποιος θα είναι ο αριθμός των δικαιούχων επιδότησης, με δεδομένο ότι το σύνολο των μαθητών υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο
  • Ποιό είναι το συνολικό ποσό που έχει εξασφαλιστεί για το έργο αυτό
  • Πότε θα φτάσουν οι υπολογιστές στους μαθητές και αν θα προλάβουν να τους χρησιμοποιήσουν πριν τελειώσει η φετινή σχολική χρονιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος