FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: “Στο κενό η κραυγή αγωνίας των σταφιδοπαραγωγών”                                 

Ημερομηνία: 17-09-2021 | Συντάκτης:

Με γενικής φύσεως και χωρίς κανένα στοχευμένο μέτρο απαντά η κυβέρνηση στις κραυγές αγωνίας των σταφιδοπαραγωγών.

Να σημειωθεί ότι στη σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «παρέλειψε» να στείλει απάντηση ενώ γενικής φύσεως και χωρίς κανένα στοχευμένο μέτρο ήταν αυτή που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ενώ γνωρίζει εδώ και καιρό τα προβλήματα λόγω του παγετού της άνοιξης του 2021 και της πανδημίας, τα οποία έχουν οξυνθεί μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για:

– να εγγυηθεί την κατώτατη τιμή

– τη διασφάλιση του μέλλοντος της καλλιέργειας της σταφίδας

Ο κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη κατάρρευση της τιμής είναι πλέον ορατός καθώς ήδη κινείται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 1,10€, λόγω και της τεράστιας ποσότητας αδιάθετης παραγωγής από πέρυσι. Ωστόσο, τα αρμόδια υπουργεία, παρά την έκδηλη αγανάκτηση και απόγνωση των σταφιδοπαραγωγών συνεχίζουν να απαξιώνουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για :

–  τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών

–  την απόσυρση των αποθεμάτων

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά καταγράφεται σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος που υπερβαίνει το 40 %, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί, λόγω της καθυστέρησης στην πλήρη επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς.

Και ενώ το ζητούμενο είναι να βρεθούν λύσεις προς το συμφέρον των σταφιδοπαραγωγών που πλήττονται, η κυβέρνηση ούτε στο παρά 5 φαίνεται να επιθυμεί κάτι ανάλογο που θα συμβάλλει στην επιβίωση ενός εμβληματικού προϊόντος της χώρας μας που μέχρι σήμερα εξαγόταν σχεδόν στο σύνολό του.

Επομένως, θα φέρει η ίδια αποκλειστικά την ευθύνη για τον αφανισμό της κορινθιακής σταφίδας, του διατροφικού αυτού θησαυρού και για τη συρρίκνωση του εισοδημάτος των σταφιδοπαραγωγών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος