FOLLOW US: facebook twitter

M. Κατρίνης: «Πότε θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού για να επαναλειτουργήσουν;»

Ημερομηνία: 20-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
«Η κυβέρνηση ανοίγει τον τουρισμό χωρίς σχέδιο»

Εφ΄ όλης της ύλης κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στον τουρισμό, από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής κ.ΜιχάληΚατρίνη κατά τη συζήτηση της επερώτησης που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

‘’ Η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 μιλούσε για δεκαετές σχέδιο που θα ήταν έτοιμο σε 6 μήνες ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε και δεν έχει  σχέδιο ούτε για τις επόμενες 10 μέρες.  Η κυβέρνηση, όπως και πέρυσι, ανοίγει τον τουρισμό χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία και υπό το κράτος του πανικού, αφού:

-Δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό και τις μεταφορές, δεν έχει επιτευχθεί τείχος ανοσίας στο γενικό πληθυσμό ενώ και ο δείκτης εμβολιασμών σε χώρες, που αποτελούν προνομιακές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η Γερμανία, είναι πολύ χαμηλά.

– Δεν έχει υλοποιηθεί το πακέτο ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ, τόσο στην εστίαση όσο και τον τουρισμό, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα κατά την επαναλειτουργία τους

-Δεν έχουν ανακοινωθεί τα επικαιροποιημέναυγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας στον τουρισμό.

-Οι δομές δημόσιας υγείας σε τουριστικές περιοχές παραμένουν υποστελεχωμένες’’

Ο κ. Κατρίνης κατέκρινε την κυβέρνηση για τις άστοχες εκτιμήσεις της για τα έσοδα από τον τουρισμό, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, αφού ο ρεαλιστικός φετινός στόχος είναι κάτω από τα 8 δις ευρώ και όχι τα 11 δις ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021 και στο οποίο βασίστηκε η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8%

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι καμία από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού δεν υλοποιήθηκε, αφού έμειναν στα λόγια όπως η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για το aibnb αλλά και η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Μάλιστα ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση παραπέμφθηκε στις καλένδες , όπως και η ΚΥΑ για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ενέκρινε πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας, συνολικού προϋπολογισμού 420.000 ευρώ

Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι με βάση την ΤτΕ1 στα 4 δάνεια στον τομέα του τουρισμού είναι μη εξυπηρετούμενα, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη (αφού σε αυτά δε συμπεριλαμβάνονται τα κόκκινα δάνεια που ανήκουν στα funds), την ίδια στιγμή που διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες ετοιμάζουν επιθετικές εξαγορές ελληνικών καταλυμάτων.

Παράλληλα, ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία εισοδηματική στήριξη και η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, δεν έχει υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή της. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε σε κατώτατα όρια αμοιβών γιατους εργαζόμενους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος