FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «Οινοαμπελοοινικός τομέας έρμαιο των καθυστερήσεων της Κυβέρνησης»

Ημερομηνία: 30-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας  Μιχάλης Κατρίνης από κοινού με άλλους βουλευτές αναφορικά με την αναγκαιότητα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

Εν προκειμένω, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν για πολλοστή φορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω των παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων lockdowns και της συνακόλουθης αύξησης των αποθεμάτων κρασιού στις αποθήκες.

Επισημαίνουν ότι η κατακόρυφη μείωση του κύκλου εργασιών των οινοπαραγωγών, συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης οίνου, λόγω της πανδημίας, οδηγούν σε απόγνωση τους οινοπαραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου και επιβάλλουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

Οι επιχειρήσεις του αμπελοοινικού κλάδου εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους αφού η κατάσταση, όπως λένε, είναι δυσχερέστερη από την προηγούμενη χρονιά. Τα δε αποθέματα έχουν συσσωρευθεί λόγωτου ότι η εστίασηκαι ο τουρισμός δεν έχουν ουσιαστικά προλάβει να μπουν σε κανονική λειτουργία και ο τρύγος πλησιάζει.

Για το λόγο αυτό προτείνονται από τους εκπροσώπους του αμπελοοινικού τομέα συγκεκριμένα μέτρα όπως το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που αφορά τις ενισχύσεις προς τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, είτεη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας-de minimis, ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η αύξηση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ για το μέτρο του «πράσινου τρύγου» και η εφαρμογή του μέτρου της αποθεματοποίησης.

Ο κ. Κατρίνης και οι συνερωτώντες βουλευτές αιτούνται από την κυβέρνηση την άμεση στήριξης αμπελουργών και οινοποιών, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης για τους αμπελουργούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος