FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης – Μικροχρηματοδότηση: Προς όφελος όλων μας να κερδίσουν τη μάχη της επιβίωσης οι επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 29-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εμείς. Το νομοσχέδιο  για τη μικροχρηματοδότηση μιλάει το ίδιο από μόνο του, καθώς αποτελεί μια δημόσια παραδοχή, σε συνθήκη ύφεσης, για την αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ρευστότητας που έχει ως τώρα εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η αγορά στενάζει. Και για να μιλήσουμε με συγκεκριμένα στοιχεία, 3 στις 10 επιχειρήσεις θα κινδυνέψουν το επόμενο διάστημα, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας με την πτώση του τζίρου να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 50 δις ευρώ για το 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ένα θετικό μέτρο έμμεσης ρευστότητας, στη δεύτερη φάση, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τις 200.000, αποδεικνύοντας την ανεπάρκεια όλων των έως τώρα εργαλείων να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία την απαραίτητη ρευστότητα.

Ως Κίνημα Αλλαγής σταθήκαμε με ευθύνη απέναντι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κατάφεραν να σταθούν όρθιες μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πέντε χρόνια εξαντλητικής φορολόγησης. Τώρα μάλιστα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο με δυο μήνες lockdown. Γι’ αυτό και δεν κάναμε μικροπολιτική: υπερψηφίσαμε το Νομοσχέδιο για τη μικροχρηματοδότηση επί της αρχής, χωρίς την ψευδαίσθηση ότι το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο μπορεί να υποκαταστήσει το τεράστιο κενό ρευστότητας που απειλεί σήμερα την πραγματική οικονομία.

Στην αντίληψή μας, δάνειο δεν πρέπει να σημαίνει οικονομικό αδιέξοδο για τους δικαιούχους. Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για ένα νομοσχέδιο  που από την ίδια του τη  φύση έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, που οφείλει να στηρίζει τους αποκλεισμένους από το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα είναι  όχι μόνο εύλογο, αλλά κοινωνικά αναγκαίο και δίκαιο να απαιτούμε από τις τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη τους και να συντελέσουν στην ανάπτυξη.

Θα τονίσω ακόμα δυο πολύ ευαίσθητα σημεία με κοινωνική βαρύτητα. Ο τρόπος που έγινε η φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, απροειδοποίητα και με τρία χρόνια καθυστέρηση, δεν ταιριάζει σε κράτος δικαίου. Ένα πρωί ξαφνικά τους ζητήθηκε να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, χωρίς να έχουν κληθεί να υποβάλουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις. Το Κίνημα Αλλαγής πήρε ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα αυτό. Τοποθετηθήκαμε  εγκαίρως και ζητήσαμε να υπάρξει σχετική ρύθμιση για την απαλλαγή 71.000 συνταξιούχων από αυτές τις άδικες επιβαρύνσεις.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που αφορά ιδιαίτερα την επαρχία μας είναι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια (γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού). Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα ζητήσει την κατάργησή του. Η κυβέρνηση όμως επέλεξε αντί της κατάργησής του, την αναστολή του για ένα μόνο έτος. Αυτά είναι ημίμετρα εντυπωσιασμού, χωρίς σχεδιασμό και ουσιαστική αντιμετώπιση της άδικης φορολόγησης. Το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει και θα επανέλθει.

Συνολικά, η μικροχρηματοδότηση είναι ένα κρίσιμο θέμα για την οικονομία και την ανάπτυξη. Και δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά την κοινωνία και το σύνολο. Στηρίζουμε έμπρακτα τη μάχη επιβίωσης των επιχειρήσεων, έναν αγώνα άνισο, που είναι προς όφελος όλων μας να κερδηθεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος