FOLLOW US: facebook twitter

Κατρίνης και Κουτσούκος για την 45η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ

Ημερομηνία: 03-09-2020 | Συντάκτης:
3-septemvri

Συμπληρώθηκαν αισίως 45 χρόνια την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου και  την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που σφράγισε όσο κανένα άλλο τη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας. Με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης, ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, και ο  Τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής και πρώην Βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος.

Ανατροπή στην ανατροπή: Ο Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή - ilia24.gr

Μ. Κατρίνης: «Αφετηρία για νέους αγώνες η κληρονομιά της 3ης Σεπτέμβρη»

Εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση. Σαράντα έξι χρόνια μετά, η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αποτελεί ένα πολιτικό κείμενο – τομή για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, το οποίο εξακολουθεί να εμπνέει το λαό μας και τους δημοκρατικούς πολίτες. Ώριμο τέκνο της εποχής της, η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ με πρωτεργάτη τον Ανδρέα Παπανδρέου συμπύκνωσε πόθους, αιτήματα και διεκδικήσεις δεκαετιών, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον τόπο και τη δημοκρατική παράταξη. Πολλά από αυτά πραγματώθηκαν αποτελώντας μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για τον προοδευτικό κόσμο.

Ως συνεχιστές και δημιουργικοί εκφραστές της βαριάς αυτής παράδοσης αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις και βαδίζουμε αποφασιστικά στον 21ο αιώνα. Με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της παράταξης αλλά και συναίσθηση της ιστορικής παρακαταθήκης του ΠΑΣΟΚ στη χώρα.

Σε μια εποχή που η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα αυξάνεται, που το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί ανησυχία, ενώ η κυριαρχία των αγορών γίνεται ασφυκτική και πλήττει το κράτος πρόνοιας, είναι φανερό ότι τα αιτήματα για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση παραμένουν ζωντανά.

Στο νέο διεθνοποιημένο περιβάλλον του 21ου αιώνα, νέα ζητήματα έρχονται να διευρύνουν τα παραπάνω πεδία: η ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας, η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας, ο κρατικός αυταρχισμός, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ανάπτυξη τεχνολογίας που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, αποτελούν κομβικά σημεία μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από  τον αγώνα που δίνουν οι προοδευτικοί πολίτες για μια πιο δίκαιη, δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία.

Οι αγώνες για τη δημοκρατία δεν σταματούν και δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ. Η σημερινή μέρα είναι μια παλλαϊκή γιορτή, αλλά και αφετηρία για νέες κατακτήσεις. Σήμερα, όμως, η ανάγκη για μια νέα 3η του Σεπτέμβρη είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Ο Γιάν. Κουτσούκος στην ΕΡΤ Πύργου - ert.gr

Γ. Κουτσούκος: «3η Σεπτέμβρη, διαχρονική και επίκαιρη»

“Αναμφίβολα, η ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τον Ανδρέα Παπανδρέου, με την εμπνευσμένη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, αποτέλεσε ένα γεγονός που λειτούργησε καταλυτικά όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης¨, επισημαίνει ο πρώην βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, στο μήνυμα του για την 3η Σεπτέμβρη όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθόρισε την πορεία της χώρας και έβαλε τη σφραγίδα του με τις μεγάλες αλλαγές και τις θεσμικές κατοχυρώσεις για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, την Ισονομία και Ισοπολιτεία, τα Δικαιώματα των πολιτών – Οικονομικά και Κοινωνικά.

Κατέστησε την Ελλάδα ισχυρή, με την  περήφανη εξωτερική πολιτική και την ένταξή της στον πυρήνα των χωρών της Ε.Ε., με την Ο.Ν.Ε. και το Ευρώ.

Ακόμα και την περίοδο που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις για να αποφευχθεί η άτακτη χρεωκοπία της χώρας – μετά τον εκτροχιασμό όλων των δημοσιονομικών και οικονομικών μεγεθών την περίοδο 2004-2009- το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχασε τη μεταρρυθμιστική του δύναμη με θεσμικές αλλαγές για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και την ενίσχυση των θεσμών της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης.

Η διαχρονική προσφορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτυπώνεται σε εμβληματικούς θεσμούς που άντεξαν στο χρόνο παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες υπονόμευσής τους, όπως το Ε.Σ.Υ., το Α.Σ.Ε.Π., τα Κ.Ε.Π., η Διαύγεια, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Νομαρχιακή και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τόσα άλλα που αποτελούν ταυτότητα της Παράταξής μας.

Η σημερινή δύσκολη συγκυρία, με την πανδημία του covid-19 σε εξέλιξη και την οικονομική κρίση να δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών και των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, οι διαχρονικές αξίες που περιέχει και συμπυκνώνει η 3η Σεπτέμβρη είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρες…».

Καταλήγοντας ο κ. Κουτσούκος αναφέρει:

«Για όλους τους λόγους, που αφορούν την προσφορά των διαχρονικών ιδεών και αξιών που εξέπεμψε η 3η Σεπτέμβρη και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε πράξη,  αλλά κυρίως την αναγκαιότητα της συνέχειάς τους, όπως η σημερινή συγκυρία επιτάσσει, το Κίνημα Αλλαγής, με εξειδικευμένες και τεκμηριωμένες  πολιτικές θέσεις και προτάσεις τις παρουσιάζει στους Έλληνες πολίτες και τους καλεί σε συστράτευση για τη νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Γι’ αυτό και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφιερώνει συμβολικά και ουσιαστικά, τη φετινή επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη στο Ε.Σ.Υ., στην πλέον αναγνωρίσιμη, καταξιωμένη, διαχρονική και επίκαιρη όσο ποτέ κατάκτηση, για να τιμήσει τους πρωτεργάτες, αλλά και για να δώσει νέα δυναμική στις απαιτούμενες πολιτικές για την αναγέννησή του μέσα από τις πρωτοβουλίες, τις προτάσεις,  τις δράσεις του Κινήματος Αλλαγής και κυρίως τους αγώνες των πολιτών.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος