FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: Κανένα μέτρο ακόμα για στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων. Να δοθεί τώρα το 50% της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ημερομηνία: 21-04-2020 | Συντάκτης:

Παρότι οι παραγωγοί ανέμεναν την ένταξή τους στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και παροχής ρευστότητας διαπίστωσαν, τελικά, ότι ο πρωτογενής τομέας απουσίαζε από αυτά. Επομένως, η λύση που απομένει είναι η χρηματοδότηση των επειγουσών αναγκών των γεωργών τώρα, με απλοποιημένη διαδικασία, με την καταβολή μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του 50% των ευρωπαϊκών ενισχύσεων του 2020.

Αυτό επισημαίνουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, την οποία συνυπογράφει και ο Μιχάλης Κατρίνης, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι βουλευτές τονίζουν ότι γεωργοί και κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε μεγάλο πρόβλημα που, αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, θα θέσει σε κίνδυνο την παραγωγική τους ικανότητα και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Οι εξαγωγές και η κατανάλωση έχουν επηρεασθεί από την κρίση, δεν υπάρχει η αναγκαία ταμειακή ρευστότητα  για να προμηθευτούν εφόδια και να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της παραγωγής τους, ενώ η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί από την καθυστέρηση ή αναστολή εξόφλησης των επιταγών που κατέχουν οι παραγωγοί από πωλήσεις προϊόντων, αλλά και από την ανυπαρξία τραπεζικής χρηματοδότησης.

Το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη τα υπομνήματα εκπροσώπων και οργανώσεων παραγωγών, προτείνει να υπάρξει άμεσα ειδικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός με αποτελεσματικά μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα, που να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διατήρησης της παραγωγικής ικανότητας, μέσω της επάρκειας εφοδίων (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, αρδευτικό νερό κλπ). Όπως σχολιάζουν οι βουλευτές, τα 150 εκ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η παραγωγική διαδικασία τροφίμων δεν σταματά, ούτε ξεκινά με το κλείσιμο και το άνοιγμα ενός διακόπτη, αλλά υπάρχει ο καλλιεργητικός και ο παραγωγικός κύκλος. Επομένως, εάν δεν λάβουμε σήμερα μέτρα, όσο και να θέλουμε αύριο δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε την ζημιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος