FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: Καμία απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό για τον αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων από τα δάνεια των τραπεζών

Ημερομηνία: 19-10-2020 | Συντάκτης:

Καμία εξήγηση δεν έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης για τον αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων από τα δάνεια των τραπεζών σε σχετική ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη που ανάδειξε για ακόμα μια φορά το θέμα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, και της δυσκολίας πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις.

Στην τοποθετήσή του ο κύριος Κατρίνης τόνισε ότι η επενδυτική επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης άλλαξε την απόφαση της Αναπτυξιακής τράπεζας σχετικά με τις προυποθέσεις ένταξης στα εργαλεία ρευστότητας, με αποτέλεσμα τα χρήματα της δεύτερης φάσης να δοθούν και σε επιχειρήσεις που είχαν ήδη λάβει δάνειο, ενώ άλλες πραγματικά μικρές επιχειρήσεις στερούνται πολύτιμους πόρους, με την Αναπτυξιακή τράπεζα να μην εγκρίνει πρωτογενώς τα αιτήματα και με τις τράπεζες ουσιαστικά να αποφασίζουν ποιες θα πάρουν δάνειο και ποιες όχι.

Στη δευτερολογία του ο Ηλείος βουλευτής σημείωσε ακόμα ότι αποτελεί προσβολή προς τους ανθρώπους της αγοράς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, το να κατηγορεί ο Υπουργός όποιον θίγει το θέμα των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων, ότι υποστηρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Είναι προφανές, υπογράμμισε ο κύριος Κατρίνης, ότι τα εργαλεία ρευστότητας έχουν αποτύχει, αφού τα χρήματα δεν κατευθύνθηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτε καν σε αυτές που πληρούσαν τα κριτήρια.

Αναφερόμενος στο ζήτημα με συγκεκριμένα στοιχεία, επεσήμανε ότι 8 δις συνολικά θα διατεθούν μέσω των εργαλείων ρευστότητας σε 20.000 επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που πάνω από 150.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν τα 4 δις της επιστρεπτέας προκαταβολής. “7πλάσιος αριθμός επιχειρήσεων θα μοιραστεί τα μισά χρήματα από αυτά θα δοθούν μέσω των τραπεζών”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Ηλείος βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι επικίνδυνα περιορισμένη η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και κάλεσε τον Υπουργό να προχωρήσει σε αναθεώρηση των κριτηρίων ώστε η χρηματοδότηση να φτάσει στις πραγματικά μικρές επιχειρήσεις βάσει τζίρου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος