FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «Η κυβέρνηση δεν στήριξε επαρκώς την οικονομία»

Ημερομηνία: 21-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Λάθη και αντιφάσεις καταλογίζει ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξή του

Για αντικρουόμενα μηνύματα, εσφαλμένες αποφάσεις και έμφαση στην επικοινωνία επικρίνει την κυβέρνηση ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλης Κατρίνης, σε συνέντευξή του στο Political.gr, επισημαίνοντας την ανάγκη για ετοιμότητα εν όψει ενός τρίτου κύματος πανδημίας, εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις στην οικονομία ήταν κατώτερες του αναμενόμενου, ενώ θεωρεί ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν θα ήταν μια λογική επιλογή.

Την ώρα που, όπως φαίνεται, το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι προ των πυλών, ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση ώστε να μη σταλεί το λάθος μήνυμα στους πολίτες;

Η κυβέρνηση στέλνει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα, ενίοτε και εσφαλμένα. Πριν από είκοσι μέρες εξήγγειλε επιδοτούμενο πρόγραμμα για αγορά θερμαντικών σωμάτων για τους επαγγελματίες, υπονοώντας άμεσο άνοιγμα της αγοράς, ενώ είχαμε ακόμα χιλιάδες κρούσματα. Εσχάτως και μετά τις «click away αποφάσεις», εννέα μήνες μετά την πρώτη καραντίνα, ανακάλυψε πρόγραμμα δημιουργίας e-shop για τους επαγγελματίες και προμήθειας τάμπλετ για τους μαθητές. Αντικρουόμενα μηνύματα, καθυστερημένες αντιδράσεις από μια κυβέρνηση που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην επικοινωνία παρά στην ουσία. Αλλά και εκεί υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο.

Παρά την κριτική που έχει ασκηθεί, το ΕΣΥ άντεξε. Μπροστά μας έχουμε το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό. Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν;

Σίγουρα δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη που έγιναν στην προετοιμασία (που δεν έγινε ποτέ) του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφού δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ και δεν στελεχώθηκαν οι ΜΕΘ από τις δωρεές των ιδιωτών. Τώρα δεν επιτρέπονται καμία ολιγωρία και καμία παλινωδία. Πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση για την ανάγκη του εμβολιασμού, να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλους, να οργανωθούν εγκαίρως εμβολιαστικά κέντρα χωρίς να παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού ή διαγκωνισμού, με αφορμή το προνομιακό δικαίωμα στον εμβολιασμό. Και να μην υποτιμάμε την ανάγκη προετοιμασίας για ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

 Πόσο μπορεί να αντέξει η αγορά με «bypass» επεμβάσεις και ποιες είναι οι ρεαλιστικές παρεμβάσεις προκειμένου να σταθεί όρθια η οικονομία;

Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήταν κατώτερες του αναμενόμενου, ενώ σε δέκα μέρες ξεκινά η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα που οδηγεί όσους χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν (τους πιο πολλούς δηλαδή) σε πτώχευση και ρευστοποίηση της περιουσίας τους. Απαιτούνται Επιστρεπτέα Προκαταβολή για το 2021 ισόποση, τουλάχιστον, με αυτήν του 2020 (5,5 δισ. ευρώ), ρύθμιση 120 δόσεων για όλες τις οφειλές σε Εφορία και Ταμεία με «κούρεμα» 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή, ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος Απριλίου για τις επιχειρήσεις που ανοιγοκλείνουν λόγω του Covid-19, ρευστότητα για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών.

Ξαφνικά, έπειτα από δέκα χρόνια επώδυνων μνημονίων, βλέπουμε μεγάλα κονδύλια να κατευθύνονται είτε για στήριξη της εσωτερικής οικονομίας είτε σε αμυντικές δαπάνες. Τελικά, λεφτά υπάρχουν;

Η υστέρηση εσόδων πάνω από 10 δισ. ευρώ το 2020 μάλλον δείχνει το αντίθετο. Δεν συμφωνώ ότι η κυβέρνηση στήριξε επαρκώς την οικονομία, τη στιγμή που η Ελλάδα δανείζεται με σχεδόν αρνητικό επιτόκιο (λόγω του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ), ενώ δεν υπάρχουν και οι περιορισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας. Σίγουρα θα μπορούσαν να διοχετευτούν τουλάχιστον άλλα 3-4 δισ. ευρώ στην οικονομία ως άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ακόμα και αν αυτό «τσαλάκωνε» το τεχνοκρατικό προφίλ του οικονομικού επιτελείου Μητσοτάκη έναντι των αγορών. Οι ανάγκες των πολιτών είναι επιτακτικές και οι συνθήκες στην Ευρώπη εντελώς διαφορετικές με αυτές του 2009. Προφανώς δεν θεωρώ αχρείαστες τις αμυντικές δαπάνες, όπως κάποιοι με ευκολία τις χαρακτηρίζουν. Η χώρα χρειάζεται ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης, γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει και οι συμμαχίες «ξεθωριάζουν». Για πολλά χρόνια το είχαμε ξεχάσει αυτό, ποινικοποιώντας κάθε έννοια εξοπλιστικών δαπανών. Τώρα όλοι μιλούν με θαυμασμό για τα «υποβρύχια που γέρνουν» και τα οποία αποτελούν το αμυντικό υπερόπλο της χώρας. Και ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. 2007-2009 δεν δεχόταν να τα παραλάβει.

Πιστεύετε ότι στα βραχυπρόθεσμα σχέδια του πρωθυπουργού είναι η προσφυγή στις κάλπες;

Δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Μπορώ, όμως, να κρίνω την αποτελεσματικότητα των επιλογών του. Και σε αυτό βλέπω σοβαρά ελλείμματα στρατηγικής και υλοποίησης. Ένας πρωθυπουργός που σχεδιάζει πρόωρες εκλογές, είναι βέβαιος ότι τα έχει πάει πολύ καλά και περιμένει να κυριαρχήσει έναντι των αντιπάλων του. Αυτή είναι μια λογική στρατηγική για έναν πρωθυπουργό, εφόσον σκέφτεται ότι θα πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αν ήμουν, πάντως, στη θέση του κ. Μητσοτάκη, σίγουρα θα το ξανασκεφτόμουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος