FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις ή δεν έχει απαντήσεις για τις αποζημιώσεις των Ηλείων παραγωγών

Ημερομηνία: 05-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την αδιαφορία της κυβέρνησης σε ότι έχει σχέση με την αποζημίωση των παραγωγών της Ηλείας που έχουν πληγεί από τη πανδημία, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή..

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε στη μεγάλη πλήγμα που έχει δεχθεί ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας λόγω της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και των χαμηλών τιμών  πώλησης των προϊόντων.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε  ότι η πτώση της τιμής του ελαιόλαδου για τρία συναπτά έτη και οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης του καρπουζιού, της πατάτας και των κηπευτικών από την έναρξη της πανδημίας ως σήμερα, οδηγούν σε αδιέξοδο  τους παραγωγούς της Ηλείας, μιας περιοχής που είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αγροτική εξειδίκευση (EUROSTAT, 2017) και το εισόδημά της είναι κύρια αγροτικό.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στη ραγδαία πτώση της τιμής σε πορτοκάλια-μανταρίνια το τελευταίο δίμηνο, με αποτέλεσμα να μένουν αμάζευτα ή να πωλούνται έναντι 5-6 λεπτών για χυμοποίηση, με προφανείς δραματικές συνέπειες για τους παραγωγούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από την κυβέρνηση άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις σε καρπούζι, πατάτα, κηπευτικά και πορτοκάλια-μανταρίνια για τους παραγωγούς της Ηλείας, με βάση το υψηλό κόστος παραγωγής που κατέβαλαν και τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν λόγω του κορωνοϊού.

Ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε ‘’ Οι αγρότες έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω της πανδημίας, χωρίς να έχουν πάρει καμία αναστολή στις φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές τους υποχρεώσεις. Περιμένουν άμεσα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Η Ηλεία είναι πρώτη περιφέρεια της Ευρώπης σε παραγόμενο αγροτικό εισόδημα και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το ακριβές  ποσό της αποζημίωσης  για το όψιμο καρπούζι-φθινοπωρινή πατάτα.

Παράλληλα δεν έδωσε καμία απάντηση για το αν προτίθεται να χορηγήσει αποζημιώσεις στους παραγωγούς για  κηπευτικά-σαλατικά-πορτοκάλια-μανταρίνια.

Προφανώς, θεωρεί ότι δεν έχουν υποστεί ζημιά αυτοί οι παραγωγοί…’’


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος