FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: “Η καθυστέρηση στη διευκόλυνση των διαδικασιών και η γραφειοκρατία υπονομεύουν την ανάπτυξη”

Ημερομηνία: 09-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Στις αρνητικές συνέπειες που έχει η γραφειοκρατία για την ανάπτυξη της χώρας , αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών.

Ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις και τους μεγαλεπήβολους στόχους που τέθηκαν, οι επιδόσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα είναι πενιχρές, αναφέροντας , ως παράδειγμα, τα στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑ , σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 156η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες στην ευκολία των διαδικασιών για την αγοραπωλησία ακινήτου.

΄΄ Η διαδικασία απλούστευσης διαδικασιών θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί σε κάθε Υπουργείο και σε κάθε επίπεδο διοίκησης, με τη διαμόρφωση  ενός πλήρους και ολοκληρωμένου σχεδίου και όχι με αποσπασματικές διατάξεις, με ρυθμίσεις δεξιά και αριστερά΄΄ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Χαρακτήρισε υπόδειγμα αποτελεσματικής νομοθετικής παρέμβασης το νόμο 3982/2011 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αποτέλεσε τη βάση απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης για τη Βιομηχανία και ουσιαστικά δημιούργησε ένα νέο μοντέλο  για την αδειοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα. Με αυτό το νόμο   άλλωστε  απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες έναρξης μιας μεταποιητικής δραστηριότητας με την υιοθέτηση της αρχής ‘’πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω’’ .

Παράλληλα ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση της έναρξης μιας δραστηριότητας πρέπει να συνδυάζεται με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του εποπτικού ρόλο του κράτους, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα προνομιακό πεδίο εκμετάλλευσης για έκνομες δραστηριότητες.

‘’ Η απλοποίηση των διαδικασιών δεν πρέπει να μετατραπεί σε  παράκαμψη των νόμιμων προϋποθέσεων εισόδου σε ένα επάγγελμα ή ένα κλάδο.’’ ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι’’ η χώρα έχει ανάγκη νέων όρων λειτουργίας, κανόνων διεύρυνσης του ανταγωνισμού και επιτάχυνσης των διαδικασιών, αλλά και σύγχρονων μεθόδων παροχής υπηρεσιών, που θα διευκολύνουν  τους επενδυτές, τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες και τους απλούς πολίτες.’’


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος