FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: ‘’Η επιστρεπτέα προκαταβολή να φτάσει γρήγορα και σε όσο το δυνατόν περισσότερους επιχειρηματίες και επαγγελματίες.’’

Ημερομηνία: 26-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Tην αναποτελεσματικότητα του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης επισημαίνει ότι παρά την άμεση ανάγκη για ρευστότητα, την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και τους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, μόλις 55.000 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στην πρώτη φάση του μέτρου, αντλώντας σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από το αρχικά διατιθέμενο 1 δις ευρώ.

Με δεδομένη την κυβερνητική εξαγγελία για την επανάληψη του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής ο κ.Κατρίνης καταθέτει πρόταση για να διευρυνθούν οι κατηγορίες και ο αριθμός των επιχειρήσεων  που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ενώ ζητά την αλλαγή των κριτηρίων επιλογής.

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ως το μοναδικό δίαυλο χρηματοδότησης και ρευστότητας για βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Σε δήλωση του, ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει:

‘’ Η κυβέρνηση οφείλει να δει την πραγματικότητα και κυρίως να αντλήσει συμπεράσματα από το χαμηλό δείκτη αποτελεσματικότητας του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επίσης, είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση καταβολής του ποσού στους επαγγελματίες. Το μέτρο ψηφίστηκε στις 30 Μαρτίου και τα χρήματα στους δικαιούχους εκταμιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες και αφού είχε ανοίξει η αγορά! Και μιλάμε για ένα μέτρο που στόχευε να δώσει κεφάλαιο κίνησης στους επιχειρηματίες ενόψει του ανοίγματος της αγοράς.

Πρέπει το πλαίσιο και τα κριτήρια ένταξης να απλοποιηθούν, να επεκταθεί το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και στις εμπορικές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και κυρίως να αυξηθεί το διαθέσιμο ποσό και να φτάσει τα 3 δις ευρώ.

Με τις τράπεζες ερμητικά κλειστές για την πλειοψηφία των επαγγελματιών, η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος ρευστότητας για την αγορά. Ας απλοποιηθεί και ας ενισχυθεί για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους’’


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος