FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «Η επικοινωνία του κ.Μητσοτάκη κάηκε στις φλόγες. Τώρα χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές στήριξης των πυρόπληκτων»

Ημερομηνία: 10-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η χώρα αποδείχτηκε ότι είναι ανοχύρωτη απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Η επικοινωνιακή διαχείριση, με την οποία ο κ.Μητσοτάκης έχει αντικαταστήσει την πραγματική πολιτική εδώ και δύο χρόνια, κάηκε στις φλόγες και έγινε στάχτη.

Μαζί της όμως κάηκε ξανά η Ηλεία και άλλες περιοχές της χώρας, κάηκαν σπίτια, περιουσίες, αγροτικές καλλιέργειες αλλά και τεράστιες δασικές εκτάσεις.

Αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αγοράσει και πάλι χρόνο με εξαγγελίες και λόγια χωρίς αντίκρισμα, ας το ξεχάσει.

Οι πολίτες απαιτούν άμεσα , έμπρακτα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Σήμερα και όχι αύριο.

Υπάρχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για μεγάλου μεγέθους φυσικές καταστροφές, όπως αυτή που βιώσαμε στην Ηλεία,. Πλαίσιο που ψηφίστηκε ώστε να υπάρχει ταχύτητα στις αποζημιώσεις και στην υλοποίηση αποφάσεων, αφού επιτρέπει τη χορήγηση προκαταβολής μέρους της εκτιμώμενης ζημιάς.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης , όπως:

-Χορήγηση άμεσης οικονομικής ενίσχυσης στα φυσικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και αγρότες-κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές.

-Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους κατοίκους πυρόπληκτων περιοχών, αφού έχει πληγεί το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας

-Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις με πάγωμα του κεφαλαίου και των τόκων.

-Αναστολή κατασχέσεων, πλειστηριασμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για ένα έτος, όπως ακριβώς ψηφίστηκε για τις καταστροφές του ‘’Ιανού’’.

-Αποκατάσταση όλων των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές με 100% κρατική δαπάνη για τις κύριες κατοικίες.

-Επιχορήγηση εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα για την αναπλήρωση φυτικού, ζωικού και παγίου  κεφαλαίου για το σύνολο των καλλιεργειών που επλήγησαν. Επιπλέον,  αποζημίωση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες λόγω της απώλειας εισοδήματος στο 100% των εσόδων της προηγούμενης χρονιάς, για τρία τουλάχιστον έτη. Επιδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

-Επιχορήγηση επιχειρήσεων για ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα. Πάγωμα επιταγών για 6 τουλάχιστον μήνες.

-Σχεδιασμός και υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων μέσα και από την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ

Χρειάζεται αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την πρόληψη, την δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση.

Η Δασική Υπηρεσία πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό για να καθαρίζει τα δάση, για να εγκαταστήσει δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης και αισθητήρες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να διαθέτει εναέρια μέσα και δασοκομάντος για να επιχειρούν άμεσα.

Τέλος, είναι κοινά αποδεκτό, ότι τα υπέργεια δίκτυα και οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ σε δασικές περιοχές , αποτελούν υψηλό παράγοντα κινδύνου για αυτό πρέπει να προταχθεί η υπογειοποίηση τους.

Είναι δεδομένο ότι όλα αυτά απαιτούν πόρους. Για αυτό η κυβέρνηση, άμεσα, πρέπει να καταθέσει πρόταση στην Ε.Ε για την αναθεώρηση των προτάσεων και όρων αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.’’


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος