FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης για τον Προϋπολογισμό 2021: Σχέδιο επί χάρτου και μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας

Ημερομηνία: 14-12-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Έχουμε για πρώτη φορά έναν προϋπολογισμό ο οποίοςέχει αναιρεθεί πριν την ψήφισή του, ενδεικτικό της έλλειψης αξιοπιστίας του οικονομικού επιτελείου, αλλά και της ίδιας τη κυβέρνησης.Προβλέπονται 0 ευρώ στον κωδικό της επιστρεπτέας προκαταβολής του 2021, όταν έχει ήδη εξαγγελθεί η επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής στις αρχές Ιανουαρίου του 2021

 • Ένας προϋπολογισμός, πραγματικό σχέδιο επί χάρτου, φτιαγμένος μόνο για να περνάει μια διαχειρίσιμη εικόνα στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης και που βασίζεται σε αβέβαιες παραδοχές όπως:α)Ότι θα εισρεύσουν 3,9 δις συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ είναι βέβαιο ότι η πρώτη και μοναδική εκταμίευση για το 2021 θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο, με πιθανό ποσό απορρόφησης τα 3 διςβ) Ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα εκλείψουν στο τέλος Απριλίου και αμέσως μετά θα αρχίσει η ραγδαία ανάπτυξη. Οι συνολικές παρεμβάσεις για τον κορωνοϊό πέφτουν στο μισό, στα 6,5 δις ευρώ το 2021από 13,3 δις ευρώ το 2020 γ)Ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν το 60% των εισπράξεων του 2019, τη στιγμή που οι αερομεταφορές δύσκολα θα εξομαλυνθούν και ο κεντρικός αερολιμένας της χώρας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εκπέμπει SOS.
 • Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που λέει ότι θα εισπράξει 3,5 δις περισσότερα έσοδα από πέρυσιμε τα μικρότερα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων 20 ετών με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές!
 • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 3ου τριμήνου ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ και η συνολική υστέρηση εσόδων για το 2020 υπερβαίνει τα 10 δις ευρώ –μεγαλύτερη και από τα χρόνια των μνημονίων.
 • Ο προυπολογισμός είναι‘’μαχαίρι στην καρδιά’’ για τους ανθρώπους της αγοράς: α) Προβλέπει έσοδα 8,25 δις το πρώτο δίμηνο του 2021, περισσότερα από το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο, 0 ευρώ για αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή, 0 ευρώ από ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας, 0 ευρώ για την κάλυψη εργοδοτικών εισφορών, 0 ευρώ για τους επιστήμονες β) Δεν προβλέπει καμία αναστολή στις πληρωμές υποχρεώσεων στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καμία αναστολή για την πληρωμή της προκαταβολής φόρου, καμία έκπτωση στα δημοτικά τέλη.
 • Οι μικρές επιχειρήσεις δεν είδαν το χρώμα του χρήματος το 2020. Πήραν μόλις το 2,4% των χρημάτων από τα εργαλεία ρευστότητας της κυβέρνησης, με τα τραπεζικά δάνεια να κατευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις όπως πιστοποιεί και η πρόσφατη μελέτη της ΤτΕ.
 • Οι τράπεζες κλείνουν τις στρόφιγγες αφού εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση, θα μειωθεί η κατανάλωση και θα ανέβει η ανεργία.
 • Τι περιμένει τους ανθρώπους της αγοράς μετά την 1η Μαϊου του 2021: Οι παλαιές υποχρεώσεις της 1ης καραντίνας, οι υποχρεώσεις της 2ης καραντίνας (αναστολές που θα ξεπαγώσουν 1,57 δις), οι τρέχουσες καταβολές, το ξεπάγωμα των τραπεζικών δόσεων
 • Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους οι εκτιμήσεις είναι απογοητευτικές:0 ευρώ για τους εποχικά απασχολούμενους στον τουρισμό, 0 ευρώ γιαεπιδόματα ανεργίας σε μακροχρόνια ανέργους. Όλα αυτά με την αγορά κλειστή, με άγνωστο το πότε θα ανοίξει και με τους εργαζόμενους σε πλήρη ανασφάλεια για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους.
 • Για αγρότες και κτηνοτρόφους: 0 ευρώ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αποζημίωση στα προϊόντα τους το 2021, ενώ ακόμα περιμένουν να πληρωθούν για τις ζημιές του 2020 και από την άλλη χωρίς πρόνοια για αναστολή δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.
 • Για το κοινωνικό κράτος, έννοια ασύμβατη με τη Νέα Δημοκρατία, προβλέπονται 100 εκατ. ευρώ λιγότερα για παροχές ασθένειαςαπό τον ΕΟΠΥΥ και 367 εκατ. λιγότερα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, 392 εκατ. ευρώ λιγότερα σε παρεμβάσεις για τονcovid-19.
 • Η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες κινείται ανεπιτυχώς με μια αγχώδη αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ της λειτουργίας της οικονομίας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
 • Για να σωθεί η οικονομία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να σωθούν οι άνθρωποι πρώτα. Αυτό η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται για αυτό και ο προϋπολογισμός της θα αποτύχει, εις βάρος των πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ