FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: «Ελλιπή τα μέτρα στήριξης για την Ηλεία»

Ημερομηνία: 25-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ο Μιχάλης Κατρίνης επιδιώκει να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα του αποκλεισμού της Ηλείας από τα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές και να αρθεί η αδικία.

Ο κ.Κατρίνης επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι κάηκαν 125.000 στρέμματα φυτικού και δασικού κεφαλαίου, η Ηλεία αποκλείστηκε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ειδικό πρόγραμμα  ανασυγκρότησης, αφού ο κ. Μητσοτάκης με δημόσιες τοποθετήσεις του αναφέρθηκε 2 φόρες μόνο στην Εύβοια, ανακοινώνοντας και οριζόντια μέτρα ανακούφισης μόνο για τους 2 δήμους της βόρειας Εύβοιας.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος σε ορίζοντα-τουλάχιστον-πενταετίας, ενώ εξαιρούνται από τα μέτρα  αποκατάστασης φυτικού κεφαλαίου οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ.

Παράλληλα όπως τονίζει ο κ.Κατρίνης δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα υποστούν τις συνέπειες άμεσα ή έμμεσα από το πλήγμα στην αγροτική οικονομία ενώ χαρακτηρίζει ακατανόητη την εξαίρεση των δύο δήμων της Ηλείας που επλήγησαν από την πυρκαγιά από τα οριζόντια μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων που ισχύουν οριζόντια για όλους τους κατοίκους στους δύο δήμους της Εύβοιας.

Ο κ. Κατρίνης ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών για τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής, αφού σύμφωνα με την Π.Ν.Π. που δημοσιεύτηκε, τα κριτήρια διανομής των πόρων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, χωρίς αυτά να διευκρινίζονται.

Ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε:

“Όπως έχω πει και άλλες φορές, επιβεβαιώνεται ότι η Ηλεία δεν υπάρχει στο χάρτη για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο νομός Ηλείας αντιμετωπίζεται είτε με προκλητική αδιαφορία είτε με συμπεριφορές και επιλογές που φτάνουν στα όρια της εμπάθειας.

Η εξαίρεση του νομού μας-ειδικά της Αρχαίας Ολυμπίας με πάνω από το 50% των δημοτικών διαμερισμάτων να έχουν πληγεί από την πυρκαγιά- από τα οριζόντια μέτρα στήριξης για τις πυρόπληκτες περιοχές συνιστά άδικη, άνιση και εκτός λογικής αντιμετώπιση.

Έστω και την ύστατη ώρα, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, ζητώ από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις επιλογές της, να αντιληφθεί ότι οι πυρόπληκτοι της Ηλείας δικαιούνται και αυτοί όσα προβλέπονται και για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας.

Ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα για την ανακούφιση των κατοίκων και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να είναι διάφανος και κοινά αποδεκτός, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς.’’


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος