FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: «Δεν αποκλείω νέες υποψηφιότητες για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής»

Ημερομηνία: 10-06-2021 | Συντάκτης:
-Διαβάστε όσα δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβ. Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα topontiki.gr

Για το «σκληρό μέτωπο» του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το μέλλον της παράταξης αλλά και το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού μίλησε χθες στο topontiki.gr ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης.

Αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αφήνει ασύδοτα τα μεγάλα συμφέροντα στους χώρους εργασίας, νομιμοποιώντας την ‘εργασιακή ζούγκλα’ που ήδη βιώνουν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι», ενώ σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την πιθανότητα μίας «προοδευτικής διακυβέρνησης» απάντησε πως «Το Κίνημα Αλλαγής έχει το know how της κυβερνησιμότητας, κυρίως όμως διαθέτει το όραμα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα με κοινωνική ευημερία και οικονομική αυτοδυναμία που θα έχει ισχυρό ρόλο στις εξελίξεις».

Για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ανάδειξη νέας ηγεσίας ο Ηλείοας βουλευτής έδωσε ειδήσεις καθώς φέρνει στο τραπέζι ζήτημα και νέων υποψηφιοτήτων: «Αν δεν απαντηθούν καίρια θέματα για το μέλλον της παράταξης και ως εκ τούτου και της πορείας της χώρας, θα μείνουν σημαντικά κενά πολιτικής τοποθέτησης και πολιτικής εκπροσώπησης. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείω να δούμε και νέες υποψηφιότητες».

«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, αφού εκτιμά ότι η δημοσκοπική υπεροχή της και η κοινωνική-πολιτική ακινησία, λόγω της πανδημίας, την ευνοούν» είναι το σχόλιο που κάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής για πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό.

Γιατί είστε απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο; Θα δούμε το Κίνημα Αλλαγής στους δρόμους; 

Γνωρίζαμε και την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας και ποια συγκεκριμένα συμφέροντα εκπροσωπεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα μπορούσαμε, όμως, να φανταστούμε τέτοια μονόπλευρη αντιμετώπιση εναντίον των εργαζομένων με τρόπο ωμό, προκλητικό και αυταρχικό. Καταπατά δικαιώματα εργασιακά και συνδικαλιστικά, αποδυναμώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, απελευθερώνει τις απολύσεις, καθιστά μετέωρο το 8ωρο. Αφήνει ασύδοτα τα μεγάλα συμφέροντα στους χώρους εργασίας, νομιμοποιώντας την ‘’εργασιακή ζούγκλα’’ που ήδη βιώνουν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι, αντί να θωρακίσει τα δικαιώματά τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την οικονομία. Η παράταξή μας έχει τραβήξει διαχωριστική γραμμή με αυτή τη λογική και θα αγωνιστεί για την κατάργηση του νομοσχεδίου, μαζί με τους εργαζόμενους. Τα δικαιώματα των εργαζομένων και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, εν μέσω κρίσης, είναι ο πυρήνας και της ιδεολογίας μας και της πολιτικής μας δράσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομίζει ότι βρήκε την ευκαιρία για καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων χωρίς κοινωνικό και πολιτικό κόστος, λόγω της πανδημίας και της πολιτικής συγκυρίας. Γρήγορα θα καταλάβει το λάθος της.

Πού σας βρίσκει ως χώρο η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για «προοδευτική διακυβέρνηση»; Πόσο ρεαλιστικό είναι να πρωταγωνιστήσει το Κίνημα Αλλαγής σε μια τέτοια πρωτοβουλία; 

Το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει πράξη στο παρελθόν αυτό που σήμερα προσδιορίζουμε ως “προοδευτική διακυβέρνηση”, έχει και το πρόγραμμα και τις ιδέες και τα πρόσωπα που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε μία τέτοια πρωτοβουλία. Στη σημερινή συγκυρία αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, λόγω των υπαρχόντων συσχετισμών. Όμως το Κίνημα Αλλαγής έχει το know how της κυβερνησιμότητας, κυρίως όμως διαθέτει το όραμα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα με κοινωνική ευημερία και οικονομική αυτοδυναμία που θα έχει ισχυρό ρόλο στις εξελίξεις. Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, είναι σαφές ότι απαιτείται μια οργανωμένη, ρεαλιστική και ανταγωνιστική- ως προς τη συντηρητική παράταξη- προοδευτική πρόταση για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Και το Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την αλλαγή.

Αντέχει το κόμμα όλη αυτή την προεκλογική συζήτηση που έχει ανοίξει; Ρεπορτάζ ανέφεραν και εσάς μεταξύ των ονομάτων που μπορεί να δούμε υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος. Τι ισχύει; 

Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει και θα γίνει. Είναι χρέος όλων μας η συζήτηση αυτή να διευρυνθεί σε θεματολογία και να αποκτήσει πολιτικό βάθος. Οι εποχές που περνάμε είναι πρωτόγνωρες. Οι αλλαγές αφορούν όλους, σχεδόν, τους τομείς της ζωής μας, από τη δουλειά και τις σχέσεις μας έως την ασφάλεια, τη διασκέδαση και την υγεία. Παρακολουθούμε κάθε μέρα εξελίξεις, γεγονότα και δράσεις, που δεν μπορούν ούτε να εξηγηθούν με τα παλιά εργαλεία ανάλυσης, ούτε να επιλυθούν με τα παλιά εργαλεία διαχείρισης και διακυβέρνησης. Σε όλα αυτά, η προοδευτική παράταξη οφείλει να απαντήσει με ρεαλισμό και τεκμηρίωση και οι εσωτερικές διαδικασίες είναι μία ευκαιρία για αυτή τη συζήτηση. Κόντρα στο κλίμα ιδεολογικής ισοπέδωσης που τείνει να επικρατήσει, πιστεύω στη διαιρετική τομή προόδου και συντήρησης, η οποία αποκτά νέο περιεχόμενο ειδικά σε καιρούς κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα πολύ καθαρές και σύγχρονες για την εποχή τους απαντήσεις. Γι΄ αυτό άλλωστε κυριάρχησε για 4 δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας, την άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό και κουβαλάει ακόμα και σήμερα στο DNA του τη συνέχεια της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Υπό αυτό το πρίσμα, για να επανέλθω στην ερώτησή σας, βλέπω και τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του Κίνημα Αλλαγής. Τι θα πουν οι υποψήφιοι για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής και της παράταξης; Προκύπτουν καίρια ερωτήματα: Πώς αντιλαμβάνονται τη θέση της χώρας και την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Πώς θα αποτρέψουμε το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και τον έλεγχο κρίσιμων τομέων της οικονομίας από ξένα συμφέροντα. Πώς θα πετύχουμε την πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση με θέσεις εργασίας και όχι απασχόλησης. Ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και με ποιον τρόπο θα χτίσουμε νέους δεσμούς εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Πώς το προγραμματικό μας πλαίσιο γίνεται πράξη την επόμενη μέρα και αν αυτό προϋποθέτει συνεργασίες και συγκλίσεις και σε ποια κατεύθυνση. Εάν κατά την γνώμη μου, δεν απαντηθούν καίρια θέματα για το μέλλον της παράταξης και ως εκ τούτου και της πορείας της χώρας, θα μείνουν σημαντικά κενά πολιτικής τοποθέτησης και πολιτικής εκπροσώπησης. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείω να δούμε και νέες υποψηφιότητες.

Το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντροαριστερά μπορεί να δοκιμάσει την συνοχή του Κινήματος Αλλαγής;

Τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να τη διασφαλίσουν μόνο τα μέλη και τα στελέχη του. Η συνοχή μας δεν απειλείται από αυτούς που διαπραγματεύονται ‘’καρέκλες’’ είτε με τον κ. Τσίπρα ή με τον κ. Μητσοτάκη. Ούτε, βέβαια, από αυτούς που προσπαθούν-ανεπιτυχώς-να αντιγράψουν το ΠΑΣΟΚ. Είναι δική μας ευθύνη και όχι των άλλων κομμάτων να προστατεύσουμε την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής και να καταστήσουμε και πάλι τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων, όπως αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Τι σηματοδοτούσε η επίσκεψη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην Ηλεία; Γιατί η εκλογική σας περιφέρεια έχει γίνει θέμα; (Κατάργηση σχολής, επίσκεψη Τσίπρα, τώρα εσείς) 

Καταρχήν σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του Κινήματος Αλλαγής και προσωπικά της πρόεδρου του για τον νομό μας, τα προβλήματά του αλλά και τις μεγάλες του προοπτικές. Επιλέξαμε-στο πλαίσιο των δράσεων μας για την εβδομάδα περιβάλλοντος-να αναδείξουνε ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που συνδυάζει το μοναδικό οικοσύστημα στο δρυοδάσος της Φολόης, την ιστορία και τους ανθρώπους της περιοχής. Η Ηλεία διαθέτει τεράστιο φυσικό – περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα, έχει σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο και συνδυάζει την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, σηματοδοτώντας με τον καλύτερο τρόπο το ‘’πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο’’ που προετοιμάζουμε. Δυστυχώς, για την κυβέρνηση όλα αυτά δεν έχουν αξία, αφού έχει θέσει την Ηλεία εκτός σχεδιασμού. Ο οδικός άξονας ‘’Πάτρα- Πύργος’’ είναι εδώ και χρόνια στον αέρα (με τεράστια ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ο πρωτογενής τομέας δεν έχει στηριχθεί, ενώ η περιβόητη αξιολόγηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξαντλήθηκε στον ακαδημαϊκό ακρωτηριασμό μόνο του νομού μας, χωρίς διάλογο και επιχειρήματα! Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει να εκδικείται την Ηλεία για τη διαχρονική της δημοκρατική πολιτική συμπεριφορά.

Πιστεύετε ότι μπορεί να έχουμε εκλογές σύντομα; Μπορεί να αιφνιδιάσει η κυβέρνηση; 

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, αφού εκτιμά ότι η δημοσκοπική υπεροχή της και η κοινωνική-πολιτική ακινησία, λόγω της πανδημίας, την ευνοούν. Δεν είναι τυχαίο ότι μια σειρά από επώδυνες αποφάσεις μετατίθεται για το νέο έτος, χωρίς η κυβέρνηση να έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις (πλειστηριασμοί, δασικοί χάρτες, φόροι ακίνητης περιουσίας, κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, χρέη πανδημίας κ.α.) Ανεξάρτητα, όμως, από την τελική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, μετά τον Οκτώβριο θα εκδηλωθούν και τα σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος-υπό την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών- και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών θα θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Όλη αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει δυσθεώρητο κοινωνικό κόστος και-προφανώς-πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος