FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Δάνεια με το σταγονόμετρο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ημερομηνία: 12-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Ενώ οι τράπεζες έχουν αντλήσει δισεκατομμύρια ρευστότητας από την ΕΚΤ όπως τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία αναδεικνύει την μυωπική και αντιαναπτυξιακή στρατηγική των συστημικών τραπεζών, κατέθεσε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως αποκαλύπτει ο κ.Κατρίνης:

-Οι τράπεζες έχουν αντλήσει 40 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αφού δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο 0,5%

-Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 17,6 δις ευρώ το 2020.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν η ρευστότητα που διαθέτουν οι τράπεζες να τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο, αφού οι εκταμιεύσεις δανείων (και κυρίως με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου) περιορίστηκαν φέτος στα 5,3-6 δις ευρώ, ενώ και για το 2021 προβλέπονται καθαρές νέες πιστώσεις μόλις 4-5 δις ευρώ.

Επιπλέον, το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε σε 5,99% το Νοέμβριο από 4,55% το Σεπτέμβριο, διευρύνοντας τη διαφορά του από το μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο, τη στιγμή μάλιστα που οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο 0,5% από την ΕΚΤ.

Ο κ.Κατρίνης απευθύνει δύο ερωτήματα στον Υπουργό Οικονομικών:

1ον) Αν προτίθεται να ενεργοποιήσει το Παρατηρητήριο Ρευστότητας, τροποποιώντας και τις αρχικές του διατάξεις, ώστε να επιβάλλει στις τράπεζες να αναλάβουν ρίσκο και να χρηματοδοτήσουν, επιτέλους, τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας.

2ον) Εάν προτίθεται να δημιουργήσει εργαλεία ρευστότητας με ευέλικτα πιστοδοτικά κριτήρια, ώστε να αποτρέψει την πιστωτική ασφυξία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε δήλωση του ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει:

‘’ Οι τράπεζες έχουν αντλήσει ρευστότητα σε πρωτοφανή βαθμό, αλλά δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο για να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το ρόλο του παθητικού παρατηρητή σε μια διαδικασία πιστωτικού στραγγαλισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Ακόμα και στα δάνεια που χορηγούνται με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές και θέτουν όρους και κριτήρια που λειτουργούν απαγορευτικά για τις επιχειρήσεις.’’


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος