FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: “Οι αποζημιώσεις covid και παγετού καθυστερούν – Οι αγρότες της Ηλείας αγωνιούν”

Ημερομηνία: 31-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

1. Αποζημιώσεις λόγω κορωνοϊού

Αδικαιολόγητη είναι η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων λόγω κορωνοϊού για τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιά το 2020, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις από παραγωγούς καρπουζιού-πατάτας εδώ και 2,5 μήνες!

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μου στη Βουλή και τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων μέσα στο καλοκαίρι, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής με το μπαλάκι των ευθυνών να μεταφέρεται μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπουργείου Οικονομικών και Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ δεν έχει προβλεφθεί καμία αποζημίωση σε κηπευτικά-εσπεριδοειδή παρά την αποδεδειγμένη ζημιά που υπέστησαν το 2020 και το 2021.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ενώ οι τιμές σε βασικά προϊόντα της Ηλείας (όπως καρπούζι-πατάτα) ήταν χαμηλότερες φέτος σε σχέση με πέρυσι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υποβάλλει αίτημα στην Ε.Ε. για αποζημιώσεις λόγω covid-19 και για το 2021, με τους Ηλείους παραγωγούς στα συγκεκριμένα προϊόντα να μετρούν μεγαλύτερες ζημιές φέτος σε σχέση με το 2020, χωρίς να έχουν πληρωθεί καν τις αποζημιώσεις της περασμένης χρονιάς…

2. Αποζημιώσεις λόγω παγετού

Την ίδια στιγμή, δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις (ή προκαταβολές αυτών) στους Ηλείους παραγωγούς λόγω του παγετού της άνοιξης, με τα πρώτα 39 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ για ζημιές λόγω του παγετού να κατευθύνονται σε νομούς της Μακεδονίας, ενώ δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, παρά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που προέβλεπε να δοθεί προκαταβολή ως και 40% μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

3. Αποζημιώσεις λόγω πυρκαγιών

Επιπλέον, η πρόσφατη καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία προκαλεί εύλογη ανασφάλεια στους παραγωγούς, αφού για την αναπλήρωση του φυτικού κεφαλαίου θα πρέπει να συνταχθεί πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) το οποίο θα πρέπει να αποσταλεί και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και με συγκεκριμένες, αυστηρές, προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, άλυτος γρίφος παραμένει η αναπλήρωση του φυτικού κεφαλαίου που δεν έχει υποβληθεί σε δήλωση ΟΣΔΕ και αφορά σημαντικό αριθμό καλλιεργειών στην περιοχή μας, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως κάτι για την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος για τα επόμενα-τουλάχιστον- 3-5 έτη.

Όλη αυτή η καθυστέρηση και οι σωρευτικές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις covid και παγετού, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα των αγροτών της Ηλείας και προκαλούν αβεβαιότητα για το μέλλον. Η κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, να στηρίξει την  αγροτική οικονομία της Ηλείας και τους ανθρώπους της με άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται. Θα συνεχίσω να ‘’ενοχλώ’’ τους αρμόδιους υπουργούς με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή, μέχρι το αυτονόητο να γίνει πραγματικότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος