FOLLOW US: facebook twitter

Κάτι περισσότερο από απεργία… Μέρα μνήμης και αγώνα για τους νεκρούς μας από το έγκλημα στα Τέμπη

Ημερομηνία: 08-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Πανελλαδική απεργία και κινητοποίηση Σωματείων σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία Πύργου- Συγκέντρωση και στην πλατεία Αγ. Αθανασίου στην Αμαλιάδα

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Σε μέρα μνήμης και αγώνα, για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη μετατρέπεται η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθώς δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι και νέοι, κατεβαίνουν στους δρόμους, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Σωματεία και Συνδικάτα σε όλη την Ηλεία.

Στις 10 το πρωί, θα συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία Πύργου και θα ενώσουν τις φωνές τους απαιτώντας να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών ενώ μισή ώρα νωρίτερα, αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα.

Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν η Ομάδα Γυναικών Πύργου μέλος της ΟΓΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Πύργου- Ολυμπίας, η ΕΛΜΕ Ηλείας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πύργου και Περιχώρων, το Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά καταστήματα και Υπηρεσίες Ηλείας, η ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας, τα Εργατικά Κέντρα Πύργου και Αμαλιάδας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Σε κοινή ανακοίνωση τους επισημαίνουν:

«Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, γυναίκες και άνδρες, νέοι και συνταξιούχοι, αυτή την επέτειο δε θα μπορούσαμε να τη γιορτάσουμε διαφορετικά παρά αποτίοντας φόρο τιμής στους 57 νεκρούς μας που έμελλε να μη φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους, που δεν ήξεραν ότι βρίσκονταν απέναντι σε μια διαχρονικά εγκληματική αδιαφορία ως προς τα μέτρα ασφαλείας στις συγκοινωνίες.

Όλοι πλέον ξέρουμε ότι ήταν έγκλημα, δεν ήταν δυστύχημα!

Όλοι ξέρουμε ότι η ιδιωτική εταιρεία που έχει στον έλεγχό της την TRAINOΣΕ με τις ευλογίες και τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων που επέβαλαν τις ιδιωτικοποιήσεις στις Δημόσιες Συγκοινωνίες, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να αυξήσει τα κέρδη της ακόμα κι αν αυτό σήμαινε απολύσεις εργαζομένων, απαξίωση υποδομών και μέτρων ασφαλείας κ.α.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της εταιρείας και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων.

Είναι έγκλημα που ζητάει την τιμωρία.

Απαιτούμε:

Αποκλειστικά δημόσιες και φτηνές, σιδηροδρομικές μεταφορές.

Όχι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος».

Εργατικό Κέντρο Πύργου

Το Εργατικό Κέντρο Πύργου προκηρύσσει απεργία για σήμερα Τετάρτη 08/03/2023, εκφράζοντας την αγανάκτηση για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που έχασαν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι. « Όταν τα παιδιά πεθαίνουν, πεθαίνουν και οι γονείς. Η απόδοση ευθυνών δεν θα φέρει πίσω στις οικογένειές στα χαμένα παιδιά του εγκλήματος των Τεμπών. Τετάρτη 8/03 /2023 συμμετέχουμε όλοι οι φορείς και οι συλλογικότητες στην απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Πύργου. Τίποτα δεν μπορεί να ξεχαστεί».

Συνδικάτο Οικοδόμων  Νομού Ηλείας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τα μέλη του, όλους τους εργαζομένους στις κατασκευές, τους άνεργους και τους μετανάστες να δώσουν δυναμικό παρών στην σημερινή κινητοποιηση στην κεντρική πλατεία Πύργου. Με ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων τονίζει: «Αποδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ότι το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας σε ιδιώτες υποβάθμισε περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εξαφάνισε την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού που τις χρησιμοποιεί. Αυτές είναι οι συμφωνίες και οι «υποχρεώσεις» στα πλαίσια της ΕΕ. Στην Ελλάδα του 2023, του επιτελικού κράτους και της ψηφιακής μετάβασης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαθείς άδικα. Από τρένα τυφλά, από λεωφορεία χρέπια, από πλοία καρυδότσουφλα, από σχολεία ετοιμόρροπα, αλλά και χώρους εργασίας, όπου κάθε 4 μέρες έχουμε και ένα θανατηφόρο εργατικό έγκλημα.

Η εργατική τάξη, ο λαός, να πάρουν  θέση και να δυναμώσουν την αντίσταση τους απέναντι σε ένα σύστημα που ξεχειλίζει από παντού η βρώμα του σάπιου, του ξεπερασμένου. Πάνω σε αυτό τον διαρκή αγώνα, θα καταφέρνουμε να επιβάλλουμε μέτρα προστασία της ζωής μας. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η φωνή μας: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και να επιβάλλει αυτό που έχουμε ανάγκη για το σήμερα και για το μέλλον των οικογενειών μας».

Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας

Στην σημερινή 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιουπαλληλική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας το ΔΣ του οποίου με ανακοίνωση του καλεί όλους τους συναδέλφους του να δυναμώσουν τη φωνή τους και να την ενώσουν με τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που απαιτούν να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.

«Με μαζικές κινητοποιήσεις στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης και απαιτούμε να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της υποστελέχωσης, στη πολιτική που μετράει τις ζωές μας σαν «κόστος».

«Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφτεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή»

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες – κτηνοτρόφοι να δώσουν μαζικά το παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, που φέρνει στην επιφάνεια τις καταγγελίες, τις παρεμβάσεις, τις απεργίες συνδικάτων στον κλάδο των μεταφορών, με τα οξυμμένα προβλήματα από την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας, τις ελλείψεις προσωπικού, τη σωστή συντήρηση και επισκευή μηχανημάτων, τα μέτρα προστασίας ασφάλειας και υγείας, την εκπαίδευση των εργαζομένων. «Είναι σε γνώση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπουργείων, για τις συνθήκες και τους κινδύνους, που εγκυμονούσαν οι σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εις γνώσιν τους καιγόμαστε, πλημμυρίζουμε, καταστρεφόμαστε κάθε χρόνο και έρχονται εκ των υστέρων να μας πουν ότι φταίει ο καιρός, η κλιματική αλλαγή, η κακιά μας η ώρα… ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ..ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ».

Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις & Υπηρεσίες

Κάλεσμα συμμετοχής στα μέλη του απευθύνει και το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες στα Καταστήματα και Εταιρίες Ηλείας τονίζοντας πως «Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης». Στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν: «Όλοι εμείς, οι απλοί άνθρωποι που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στο τρένο, είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας να προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, των οικογενειών μας. Κανείς να μην επιτρέψει να μπαίνουν οι ζωές μας στο βαρόμετρο των κερδών, να γίνονται εκπτώσεις στην ασφάλεια στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας- Ζαχάρως συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία – για να απαιτήσουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. Όλοι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 8 Μαρτίου και ώρα 10.00 π.μ στην Κεντρική Πλατεία Πύργου με όλα τα Πρωτοβάθμια σωματεία και τούς μαζικούς φορείς».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος