FOLLOW US: facebook twitter

Δραστική μείωση φόρου στις γονικές δωρεές

Ημερομηνία: 14-08-2020 | Συντάκτης:

Ενεργοποιείται το νέο μέτρο που προβλέπει μηδενικό φόρο για χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους, ή για γονικές παροχές, για την αγορά πρώτης κατοικίας για ποσά έως 150.000 ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10% για μεγαλύτερα ποσά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους φορολογούνται με συντελεστή 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το «κέρδος» για τους εν λόγω φορολογούμενους είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μέχρι χθες σε μια δωρεά 150.000 ευρώ ο φόρος που αναλογούσε ήταν 15.000 ευρώ, ενώ μετά τη νέα διάταξη μηδενίζεται.

Θα πρέπει δε να υπογραμμιστεί ότι και στο επόμενο κλιμάκιο, για δωρεές χρηματικών ποσών έως 300.000 ευρώ, ο φόρος είναι πλέον συγκριτικά πολύ χαμηλότερος, αφού από τις 30.000 ευρώ πέφτει στα 1.500, καθώς για το τμήμα της δωρεάς από 150.000 έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1%.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια μοναδική προϋπόθεση είναι η απόδειξη της αγοράς πρώτης κατοικίας από τα τέκνα, ενώ οι γονείς θα πρέπει να δικαιολογούν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω κίνηση εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου που στόχο έχει την τόνωση της αγοράς ακινήτων, η οποία την τελευταία περίοδο δοκιμάζεται και αυτή από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος