FOLLOW US: facebook twitter

Καθημερινά σε κίνδυνο η ζωή των Ηλείων ασθενών

Ημερομηνία: 19-01-2022 | Συντάκτης:

Επιστολή- καταγγελία των γιατρών που με εντέλλεσθε εφημερεύουν στη Νοσοκομείο Πύργου- Θα την παραδώσουν σήμερα στην αν. Υπ. Υγείας Μίνα Γκάγκα


– Νοσοκομείο Πύργου: Δεκάμηνο επικίνδυνων εφημεριών για ασθενείς και γιατρούς
– «Η ευθύνη είναι όλη δικιά σας, κυβέρνηση και 6η ΥΠΕ που διαλύσατε το νοσοκομείο Πύργου και δεν παίρνετε κανένα μέτρο ενίσχυσης» αναφέρουν οι γιατροί στην καταγγελία τους


Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Δέκα μήνες έχουν περάσει από την μέρα που η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Πύργου έμεινε με έναν μόνο ειδικευμένο ιατρό και λειτουργεί κάτω από επικίνδυνες συνθήκες με «δανεικούς» γιατρούς από τα Νοσοκομεία της Αχαΐας και της Τρίπολης που εφημερεύουν καθημερινά με εντέλλεσθε της 6ης ΥΠΕ, και όλες οι δεσμεύσεις που είχαν δοθεί, παραμένουν κενό γράμμα.
Το Γ.Ν. Ηλείας, δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί ως άγονο και προβληματικό ώστε να δοθούν κίνητρα στελέχωσης του, παρότι όλοι οι θεσμικοί φορείς το έχουν επανειλημμένα ζητήσει, ούτε προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα όλες οι κενές θέσεις Παθολόγων για να υπάρξει ενδιαφέρον κάλυψης… Το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να παραμένει «θεατής» και να «κωφεύει»…
Δέκα μήνες μετά, οι «δανεικοί» γιατροί που εφημερεύουν στον Πύργο, κρούουν για μια ακόμα φορά, καμπανάκι κινδύνου, μιλώντας για επικίνδυνες εφημερίες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους.
Με επιστολή- καταγγελία, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Πρωινή» και η οποία θα παραδοθεί από εκπρόσωπο της ΕΙΝΑΠ στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα που θα επισκεφθεί το Γ.Ν. Ηλείας ενώ κοινοποιείται στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων του Ρίο, του Αγ. Ανδρέα και του Πύργου καθώς και στον Εισαγγελέα Πύργου, οι γιατροί εκφράζουν την αγανάκτηση τους για την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο 10μηνο ζητώντας τη λήψη μέτρων και κυρίως την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που είχαν λάβει με βασικότερο τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου Πύργου ως άγονη- προβληματική ζώνη.

 

Η καταγγελία: «Δεν αντέχουμε άλλο»

Στην επιστολή- καταγγελία, επισημαίνουν: «Φτάνει πια αυτή η κατάσταση! Πάρτε τώρα μέτρα! Παρά τις συνεχείς οχλήσεις και τις αναφορές τόσο των εφημερευόντων ιατρών, όσο και της ΕΙΝΑ στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου Πύργου για τις μετακινήσεις ιατρών από τα νοσοκομεία της Πάτρας και της Τρίπολης και τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη εδώ και τουλάχιστον οχτώ μήνες. Δεν αντέχουμε άλλο!

Θυμίζουμε ότι μετά την παραίτηση 17 ιατρών του νοσοκομείου Πύργου σε διάστημα λίγων μηνών- μεταξύ αυτών των τριών παθολόγων λόγω των συνθηκών εργασίας- η παθολογική κλινική του συγκεκριμένου Νοσοκομείου αλλά και γενικά η λειτουργία του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι στον «αέρα».

Το νοσοκομείο παραμένει υποστελεχωμένο και η παθολογική κλινική λειτουργεί με επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης (με έναν μόνο μόνιμο παθολόγο), τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς μιας και καλούμαστε με εντέλλεσθε να εφημερεύσουμε σε ένα άγνωστο για εμάς περιβάλλον και σε ένα Νοσοκομείο με τεράστιες ελλείψεις το οποίο καλύπτει ανάγκες όλου του Νομού Ηλείας, συνολικά 160.000 κατοίκων».

Όπως εξηγούν, η Παθολογική κλινική νοσηλεύει κατά μέσο όρο 50 ασθενείς και οι κλινικές των υπόπτων και επιβεβαιωμένων με covid 19 λοίμωξη ασθενών, νοσηλεύουν τουλάχιστον 20 άτομα. «Συνεπώς ο μοναδικός εφημερεύων παθολόγος είναι υπεύθυνος να εξετάσει τους ασθενείς αυτούς στην επίσκεψη, να ρυθμίσει τη φαρμακευτική τους αγωγή, να ετοιμάσει τα εξιτήρια, να αντιμετωπίσει επείγουσες καταστάσεις στους νοσηλευόμενους και να ενημερώσει τους συνοδούς ασθενών. Ασθενείς που βλέπει για πρώτη φορά και για τους οποίους καλείται να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη. Επιπλέον, ο εφημερεύων παθολόγος καλείται να διευθετήσει την πλειονότητα των ασθενών που εξετάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, να δρομολογήσει τις διακομιδές περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία, να αντιμετωπίζει τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς στην αναζωογόνηση των ΤΕΠ και να καθορίζει την φαρμακευτική αγωγή και τις ιατρικές οδηγίες για τους ασθενείς που πρόκειται να εισαχθούν στην Παθολογική κλινική, στην κλινική των υπόπτων και των επιβεβαιωμένων covid. Επιπρόσθετα ο παθολόγος που εφημερεύει είναι υπεύθυνος για τις εκτιμήσεις που ζητώνται για νοσηλευόμενους ασθενείς σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου» σημειώνουν.

Μάλιστα, παραθέτουν ενδεικτικά την κατάσταση στις εφημερίες 30-31 Δεκεμβρίου 2021. «Στις 30/12 ο εφημερεύων παθολόγος εξέτασε 84 ασθενείς στην κλινική και 17 περιστατικά στο ΤΕΠ λοιπής νοσηρότητας καθώς και τις εισαγωγές από το ΤΕΠ υπόπτων- επιβεβαιωμένων περιστατικών (εξετάστηκαν 99 περιστατικά από τον Γενικό ιατρό, που και αυτός είναι μετακινημένος με εντέλλεσθε από δομές πρωτοβάθμιας υγείας του νομού).

Στις 31 Δεκεμβρίου, ο εφημερεύων παθολόγος εξέτασε 81 περιστατικά στην κλινική και 23 στο ΤΕΠ λοιπής νοσηρότητας με 4απο τελευταία να είναι περιστατικά που έχρηζαν Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας όσον αφορά την παρακολούθηση. Καθώς και τις εισαγωγές από το ΤΕΠ υπόπτων- επιβεβαιωμένων περιστατικών (εξετάσθηκαν 88). Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην παθολογική κλινική περιστατικών έφτασε τους 95!!»

Εξουθενωτικές εφημερίες

Οι γιατροί, μετά την παρουσίαση της εικόνας που βιώνουν, ρωτούν μέσω της επιστολής- καταγγελίας τους: «Πως είναι δυνατόν ένας και μόνο γιατρός να μπορεί να περιθάλψει τόσους ασθενείς; Δεν αρκούν ούτε καν οι ώρες εφημερίας…

Τι θα γινόταν αν κάτι πάθαινε ο μοναδικός εφημερεύων ιατρός, όταν εκτός από τις συνεχείς και εξουθενωτικές εφημερίες στο Νοσοκομείο που ανήκει πραγματοποιεί με εντέλλεσθε και τις εφημερίες στον Πύργο;

Τι θα συνέβαινε αν επιβαρύνονταν ταυτόχρονα δυο περιστατικά;
Τι θα γινόταν αν χρειαζόταν διακομιδή βαρέως πάσχοντος ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο;
Έχουμε φτάσει πια στα όρια της εξουθένωσης, της πνευματικής και σωματικής κόπωσης με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προσφέρουμε τα στοιχειώδη στους ασθενείς.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση!
Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε να εργαζόμαστε με αυτές τις συνθήκες και να αποδεχτούμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι ασθενείς. Η ευθύνη είναι όλη δικιά σας, κυβέρνηση και 6η ΥΠΕ που διαλύσατε το νοσοκομείο Πύργου, που δεν παίρνετε κανένα μέτρο ενίσχυσης των νοσοκομείων της περιοχής μας».

 

Επισφαλής και επικίνδυνη εφημερία

Καταλήγοντας, υπενθύμισαν ότι από την περασμένη άνοιξη η 6η ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας είχαν δεσμευτεί σε δέσμη μέτρων που είχαν εισηγηθεί οι γιατροί και θα μπορούσε να δώσει λύση όπως: «ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου Πύργου ως άγονη- προβληματική ζώνη ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα στελέχωσης του, άμεση ξεχωριστή ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων, απομάκρυνση του Διοικητή ως υπεύθυνου για το κλίμα αυταρχισμού που έχει οδηγήσει σε παραίτηση 17 γιατρούς. Ούτε ένα από αυτά τα μέτρα δεν υλοποιήθηκε εδώ και 10 μήνες, με δική σας ευθύνη, με αποτέλεσμα την παγίωση και διαιώνιση μιας νοσηρής και επικίνδυνης κατάστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία προκήρυξη θέσεων παθολόγων στην Ηλεία κατέληξε άγονη, με ούτε έναν συνάδελφο να μη δείχνει ενδιαφέρον.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπου ο μοναδικός εφημερεύων παθολόγος καλείται να διαχειριστεί τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται χωροταξικά σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείου, η εφημέρευση κρίνεται επισφαλής και επικίνδυνη κυρίως για τους ασθενείς, αλλά και για τους γιατρούς που καλύπτουν την εφημερία της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Πύργου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος