FOLLOW US: facebook twitter

Καθηλωτική η ομιλία του Δ. Σιμόπουλου «Από την γη στη σελήνη»

Ημερομηνία: 06-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 1ου Θερινού Μαθηματικού Σχολείου στον Πύργο με την βράβευση του κορυφαίου Αστροφυσικού

Με την παρουσία και την ενδιαφέρουσα όπως πάντα ομιλία του Αστροφυσικού και Επίτιμου Δ/ντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου καθώς και την απόδοση τιμών στο πρόσωπό του από την ΔΕ του παραρτήματος Ηλείας της Ελληνκής Μαθηματικής Εταιρείας, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου το πενθήμερο 1ο Θερινό Μαθηματικό Σχολείο Ηλείας που διοργάνωσε με επιτυχία η ΕΜΕ Ηλείας.

Στο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών συμμετείχαν μαθητές δημοτικού και επίκεντρο ήταν τα μαθηματικά και πώς αυτά σχετίζονται με άλλες δραστηριότητες και επιστήμες .Οι μαθητές που παρακολούθησαν αυτές τις μέρες τα μαθήματα, διδάχθηκαν πέντε θεματικές ενότητες, Μαθήματα προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς της Ε.Μ.Ε, Μαθηματικά και Γρίφοι, σκάκι, ρομποτική- μηχανική και Αστρονομία. Στο πλαίσιο μάλιστα της Αστρονομίας, αλλά και της όλης διοργάνωσης, τιμήθηκε ο Διονύσης Σιμόπουλος αμέσως μετά την ομιλία του με τίτλο «Από τη γη στη σελήνη», που καθήλωσε όλους τους παρόντες, μαθητές, καθηγητές και γονείς, με την γλαφυρότητα και τον απλό του λόγο όπου περιέγραψε ιστορίες του Διαστήματος και διαστημικών αποστολών στη σελήνη, όπως και την εκτόξευση πριν από 60 χρόνια  από την τότε Σοβιετική Ένωση, του Σπούτνικ, του πρώτου δορυφόρου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ωστόσο με αφορμή τα 50 χρόνια  από την πρώτη προσσελήνωση και την έκδοση του νέου του βιβλίου «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι», ο κ Σιμόπουλος, επικέντρωσε την ομιλία του στο παρελθόν το παρόν και το μέλλον της εξερεύνησης του Διαστήματος. Έτσι μετέφερε το κοινό του στα τέλη του 1968 όταν ο ίδιος κάλυψε δημοσιογραφικά τις διαστημικές αποστολές του προγράμματος Απόλλων,  την Apollo 9 και 1,  στις οποίες όπως είπε περιοριζόταν για  οικονομία, να επισκεφτεί το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον και να στέλνει  τις ανταποκρίσεις μου στην Αθήνα από εκεί. Την νέα όμως εκτόξευση του Apollo 11 από το Ακρωτήριο Kennedy δεν ήταν όπως είπε διατεθειμένος να την χάσει με τίποτα! Έτσι ξεδίπλωσε μνήμες και αναφέρθηκε στην αποστολή του «Απόλλων 11» την οποία χαρακτήρισε πραγματική εποποιία του ανθρώπου και ξεκίνησε τη διήγηση του από την άφιξή του στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ την παραμονή της εκτόξευσης υου πυραύλου Saturn V, και αμέσως μετά θα μας πήγαιναν στο κτήριο απ’ όπου θα ξεκινούσαν οι αστροναύτες Neil Armstrong, Michael Collins και Buzz Aldrin για να επιβιβαστούν στο διαστημόπλοιό τους το Apollo 11.

Ήταν τότε, η 16η Ιουλίου του 1969.. Στις 20 Ιουλίου, όταν στην Ουάσιγκτον τα ρολόγια έδειχναν 4 λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ και στην Αθήνα σχεδόν 5:00 το πρωί της άλλης μέρας, παντού σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη περιέγραφαν την πρώτη κάθοδο του ανθρώπου στην επιφάνεια ενός άλλου κόσμου. Σε ότι αφορά τα επόμενα ταξίδια στη σελήνη, ο κ. Σιμόπουλος έχει πει ότι «Η ΝΑSΑ κάνει ήδη σχέδια για μια επανδρωμένη επίσκεψη στον Κόκκινο Πλανήτη την δεκαετία του 2030. Πολύ φοβάμαι όμως ότι ένα τέτοιο ταξίδι δεν θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα πριν από την δεκαετία του 2070.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος