FOLLOW US: facebook twitter

Καθήλωσε το κοινό η Ηρώ Σαΐα-Εξαιρετική η μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας

Ημερομηνία: 19-04-2022 | Συντάκτης:

Μία ιδιαίτερης αισθητικής και καλλιτεχνικής ποιότητας εκδήλωση, απόλυτα εναρμονισμένη με το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας απόλαυσαν όσοι παρακολούθησαν χθες το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο τη μουσική παράσταση που έδωσε η ερμηνεύτριαf Ηρώ Σαΐα μαζί με δύο σολίστες, στο πιάνο και στην πολίτικη λύρα.

΄Ήταν μια μουσική εισαγωγή στη Μεγάλη Εβδομάδα και στο Θείο Πάθος, που εξελίχθηκε σε ένα μυσταγωγικό ταξίδι από τον πόνο της Απώλειας στην ελπίδα της Ζωής, την ώρα που η Άνοιξη, το «Έαρ», αποκαλύπτει το μεγαλείο της Δημιουργίας. Η Ηρώ Σαΐα ερμήνευσε ύμνους και εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας, τραγούδια από την ελληνική παράδοση αλλά και έργα Μεγάλων Ελλήνων Συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, κ.ά.) εμπνευσμένα από με τα Θεία αλλά και τα ανθρώπινα Πάθη. Τραγούδια όπως τα «Μέρα Μαγιού», «Η σκάλα του Ουρανού», «Για ποια Ιθάκη», «Σκοτεινή Μητέρα» αποδόθηκαν σε ένα κλίμα απόλυτα συνυφασμένο με τη βυζαντινή υμνολογία των ημερών και σε ένα πρόγραμμα που έφερε την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνθέτη Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ώστε να συμβάλει στην πολιτιστική ζωή του νομού. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, δήλωσε:

«“πραγματοποιήθηκε μία από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές διοργανώσεις, που ο δικηγορικό σύλλογος Ηλείας έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των πολιτιστικών παρεμβάσεων, που σταθερά υλοποιεί. Ήταν μία εκδήλωση αφιερωμένη στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, αυτής της εβδομάδας που εκκινεί σήμερα και που καταγράφεται στην παγκόσμια υμνολογία ως μία εξαιρετική στιγμή στην ανθρώπινη αλλά και στην Θεία δημιουργία. Αποτυπώνει την πορεία του Θεανθρώπου από τον πόνο της απώλειας, μέχρι την ελπίδα της ζωής αλλά και ταυτόχρονα την πορεία του ανθρώπου από την οδύνη του θανάτου, μέχρι την λύτρωση της Ανάστασης. Μία πορεία η οποία στιγματίζει την καθημερινή διαδρομή του ανθρώπου κατά την επίγεια παρουσία του. Υψηλού κύρους καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας, σε μία παράσταση στην οποία περιλαμβάνονταν ύμνοι από την βυζαντινή υμνολογία, τραγούδια από την δημοτική μας παράδοση αλλά και δημιουργίες και έργα νεότερων καλλιτεχνών και δημιουργών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Βασίλης Τσιτσάνης και πολλοί άλλοι συμπεριλαμβάνονταν σε αυτό το πρόγραμμα που οι πολίτες της Ηλείας και ιδιαίτερα του Πύργου τίμησαν με την τους παρουσία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος