FOLLOW US: facebook twitter

Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στη θέση του Κωνσταντίνου Τσουκαλά

Ημερομηνία: 31-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η «πολιτική των αρίστων» της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν σταματάει να μας δίνει όλο και νέα παραδείγματα. Μόλις χθες ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, διεθνώς γνωστού διανοούμενου, συγγραφέα και καθηγητή Πανεπιστημίων, Κωνσταντίνου Τσουκαλά, από τον κ. Νίκο Α. Κούκη, φιλόλογο-ιστορικό και υπεύθυνο Λυκείου στα Εκπαιδευτήρια Δούκα.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, υπηρέτησε επί τρία χρόνια ως άμισθο μέλος του Δ.Σ. (ταμίας) του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και επί δύο χρόνια του Δ.Σ. (ταμίας) του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2014-2016, επί προεδρίας Χρ. Γιαλλουρίδη, όταν το ΕΙΠ εμφάνισε τεράστιο έλλειμμα). Γεννήθηκε στις Κονίστρες Ευβοίας το 1964. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο γιους. Για τον κ. Τσουκαλά, αν θέλαμε μόνο το απλό βιογραφικό του να αναφέρουμε, δεν μας έφτανε όλη η σελίδα.

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) ιδρύθηκε το 1992 με έδρα την Αθήνα και σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Από το 1997, ο πρόεδρός του ορίζεται με απόφαση του/της εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού. Εως την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου από τον κ. Τσουκαλά το ΕΙΠ αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα και έκτοτε έγινε μεγάλος αγώνας να συνεχίσει να υπάρχει και να σταθεί ικανό και για δράσεις προβολής του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Εγιναν δράσεις στη Ρωσία, στη Γερμανία, ξανάγιναν τα «Καβάφεια» σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια (είχαν σταματήσει για χρόνια) κ.ά. Ολα αυτά με μεγάλο κόπο και κυρίως εξαιτίας όσων προσπάθησαν αμισθί να αναβιώσουν κατ’ ουσίαν τον οργανισμό: του κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά (προέδρου), του κ. Ηλία Νικολακόπουλου (αντιπροέδρου) και μιας προσεκτικά επιλεγμένης ολιγομελούς οργανωτικής ομάδας, καθώς και δωδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελούμενου από τους Αθηνά Αθανασίου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Πασχάλη Κιτρομηλίδη κ.ά. – οι οποίοι όλοι θα φύγουν και θα αντικατασταθούν.

Ο κ. Κούκης ίσως και να οριζόταν νωρίτερα πρόεδρος του Ιδρύματος, αλλά ως φαίνεται περίμεναν να αναγνωριστεί το μεταπτυχιακό του (μόλις πριν από λίγους μήνες) πάνω στην «Εκπαιδευτική Ηγεσία» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (καθώς δεν κατείχε άλλον τίτλο σπουδών εκτός του πτυχίου από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων). Ηταν φιλόλογος στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Τώρα είναι πρόεδρος του ΕΙΠ. Του ιδρύματος, δηλαδή, που εκπροσωπεί τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος