FOLLOW US: facebook twitter

Kαθάρισαν την παραλία Κατακόλου και θα το επαναλάβουν!

Ημερομηνία: 12-07-2019 | Συντάκτης:
-Πρωτοβουλία νέων που υποστηρίζεται από το Port Festival και την Collectiva Artenativa
Γράφει η Ηρώ Ρήγα

Με πρωτοβουλία μιας νεαρής κοπέλας από τη Γαλλία που διαμένει στη περιοχή του Κατακόλου, της Σάρλοτ, και με τη βοήθεια νέων ανθρώπων από Πύργο και Κατάκολο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα ο πρώτος εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας του Κατακόλου.

Έξι νέοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και συγκέντρωσαν 8 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών σε ακτίνα μόνο τριακοσίων μέτρων(!!), δηλαδή από το ξεκίνημα της παραλίας από το λιμάνι έως τις πρώτες ταβέρνες. Όπως δήλωσαν η Σάρλοτ και ο Γιώργος, «η κατάσταση της παραλίας είναι άθλια και επιβάλλεται να κάνουμε κάτι άμεσα γι’ αυτό, χωρίς να περιμένουμε από τους φορείς, γιατί θα πνιγούμε από τα σκουπίδια και εμείς και τα μικρά παιδιά και οι τουρίστες της κρουαζιέρας που αντικρύζουν αυτό το θέαμα! Για να καταλάβετε, πέρα από τα αμέτρητα σκουπίδια, αντικρίσαμε μια χελώνα καρέττα-καρέττα σε αποσύνθεση… δεν ξέραμε τι να κάνουμε».

Οι ντόπιοι κάτοικοι υποδέχτηκαν εγκάρδια και συνεχάρησαν τους νέους για αυτή την ενέργεια και συζήτησαν μαζί τους για το τεράστιο πρόβλημα της περιοχής.

Εντωμεταξύ στο πλαίσιο της κινητοποίησης με ιδιωτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών και των όγκων από φύκια της παραλίας, το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αυτόφωρη διαδικασία ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Γλυφάδα» κ. Σάκης Κοιλιομενιάτης καθώς και ένας χειριστής μπουλντόζας. Οι δύο άνδρες, ύστερα από επιστολή που έστειλε ο πρώτος στο Υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας να καθαρίσει ο ίδιος το μεγάλο όγκο φυκιών που βρίσκονται στην παραλίακαι παίρνοντας θετική απάντηση, προσήχθησαν από το Λιμεναρχείο, γιατί σύμφωνα με τον νόμο, αυτή η διαδικασία θεωρείται παράνομη και πρέπει να γίνεται μόνο με ανθρώπινα χέρια και χωρίς τη συνδρομή μηχανημάτων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση είναι ακατόρθωτο λόγω του μεγάλου όγκου.

caretta

Η πρωτοβουλία καθαρισμού της παραλίας, θα επαναλαμβάνεται κάθε Δευτέρα σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με στόχο να καθαριστεί η παραλία από τα σκουπίδια αλλά και να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τη μόλυνση της θάλασσας από τα πλαστικά.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι άμεση ήταν η στήριξη, από τη διοργάνωση του 7ου Port Festival και το πολιτιστικό σωματείο Collectiva Artenativa, τα οποία θα ενισχύσουν την πρωτοβουλία αυτή με τους εθελοντές και τα μέλη τους, αλλά και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Απευθύνεται λοιπόν κάλεσμα σε φορείς, ιδιώτες, ομάδες και συλλόγους για τον καθαρισμό της παραλίας μας που τόσο έχουμε αμελήσει!

«Σας περιμένουμε όλους την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα! Όσοι περισσότεροι συγκεντρωθούμε τόσο περισσότερο αποτελεσματικοί γινόμαστε! Η παραλία και η παραθαλάσσια περιοχή γενικότερα έχουν ανάγκη από την ευαισθητοποίηση και τη φροντίδα όλων μας!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος