FOLLOW US: facebook twitter

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μια ασφαλής υποψηφιότητα

Ημερομηνία: 16-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Της Νικόλ Λειβαδάρη

Η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι μια υποψηφιότητα πολιτικά ασφαλής. Δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την δυνατότητα να μιλά για κομματική υπέρβαση και ταυτόχρονα του ανοίγει δίοδο εσωκομματικής απεμπλοκής.

Εάν επέλεγε Παυλόπουλο – που δεν θα τον επέλεγε ποτέ – θα απασφάλιζαν οι «σαμαρικοί», θα εξεγείρετο το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ  και θα έκλεινε οριστικά η πόρτα του ΚΙΝΑΛ. Εάν επέλεγε Σαμαρά ή Βενιζέλο θα έβγαιναν στο αντάρτικο οι καραμανλικοί. Εάν πρότεινε πολιτικό πρόσωπο από την κεντροαριστερά θα ξεσήκωνε την ίδια την παράταξή του, εάν πρότεινε αμιγώς δεξιό θα αναγκαζόταν να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας μόνον με 158 – ή και λιγότερες – ψήφους.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι τίποτα από όλα αυτά, άρα μπορεί να κρατήσει άπαντες ικανοποιημένους – ή τουλάχιστον, σιωπηλά δυσαρεστημένους. Δεν έχει κομματική ταυτότητα, έχει προοδευτικό αξιακό στίγμα, και η έως τώρα διαδρομή της την καθιστά ενδιαφέρουσα ως πιθανό πόλο συναίνεσης. Είναι δικαστής αλλά όσοι την γνωρίζουν ορκίζονται  – γελώντας – πως δεν είναι, και ποτέ δεν θα γίνει, σίκουελ του Σαρτζετάκη. Δεν είναι πολιτικό πρόσωπο με εμπειρία σε χειρισμούς δύσκολων εθνικών θεμάτων αλλά αυτό μπορεί να γίνει το προσωπικό της στοίχημα. Κι επίσης όσοι την γνωρίζουν, άλλωστε, λένε πως είναι πολιτικό ον, με άρτια επιστημονική κατάρτιση.

Συν τοις άλλοις, είναι μια υποψηφιότητα που, κατά την ανάγνωση της ΝΔ τουλάχιστον, μπορεί να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ: Το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνο που τον Οκτώβριο του 2018 είχε εγκρίνει ομόφωνα τον ορισμό της στην θέση της προέδρου του ΣτΕ μετά από πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, και νυν διευθυντή του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου. Παρεμπιπτόντως, η ΝΔ δεν είχε προκρίνει τότε την κυρία Σακελλαροπούλου, προτείνοντας για πρόεδρο του ΣτΕ τον Αθανάσιο Ράντο, αυτό όμως δεν αναιρεί την δυσκολία που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει μια ενδεχόμενη απόρριψη της υποψηφιότητάς της σήμερα.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να είναι και μια υποψηφιότητα πολιτικής ωριμότητας εάν δεν την αδικούσε το timing και ο τρόπος της ανακοίνωσής της. Είναι ατυχές ότι η ανακοίνωση της πρώτης στην ιστορία γυναικείας υποψηφιότητας για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας έγινε εν είδει επικοινωνιακού αντιπερισπασμού και με στόχο την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας.

Εως προχθές ο σχεδιασμός του Μαξίμου προέβλεπε ότι η – ειλημμένη – απόφαση του πρωθυπουργού θα ανακοινωνόταν στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ. Όλα όμως άλλαξαν χθες και αποφασίστηκε το εσπευσμένο διάγγελμα Μητσοτάκη, υπό το βάρος  του διπλωματικού τραγέλαφου ως προς την διάσκεψη του Βερολίνου και της επανίδρυσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά το αδιέξοδο στην διαχείριση του προσφυγικού.

Τούτων δοθέντων, τα κόμματα καλούνται να πάρουν άμεσα θέση, στο Μαξίμου μετρούν ήδη «κουκιά», και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου φαίνεται να ξεκινά την πορεία της προς το Προεδρικό Μέγαρο με αφετηρία τις 180 ψήφους. Η υπερψήφισή της από το ΚΙΝΑΛ είναι μάλλον δεδομένη, καίτοι η τελική απόφαση θα ληφθεί το μεσημέρι στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Μίλησα με την πρόεδρο, είμαστε θετικοί», δήλωνε χθες το βράδυ ο Ανδρέας Λοβέρδρος, ενώ στελέχη κοντά στην Φώφη Γεννηματά έλεγαν πως η Χαριλάου Τρικούπη «δεν βλέπει αρνητικά» την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου καθώς ανταποκρίνεται σε «αρκετές από τις προϋποθέσεις» που έθετε το κόμμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όλα ζυγίζονταν έως αργά χθες, με την επισήμανση πάντως κορυφαίων στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο, πως «ως πρόσωπο» η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει «θετικά στοιχεία».  Όπως και με το παράλληλα μήνυμα κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ πως το ζήτημα «θα αντιμετωπιστεί με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας».

Από εκει και πέρα, θα συνεδριάσουν τα όργανα και θα σταθμιστούν τα πολιτικά δεδομένα, μαζί με το γεγονός ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος με την στήριξη μόνον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και, σε κάθε περίπτωση, την τελική κατεύθυνση θα δώσει εντός της ημέρας ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος