FOLLOW US: facebook twitter

Καταστροφή, μαύρο και απελπισία

Ημερομηνία: 05-07-2022 | Συντάκτης:

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις για τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις χθες στην περιοχή της Πηνείας

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Καταστροφή, μαύρο και απελπισία, άφησε πίσω της, η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού που το μεσημέρι της Κυριακής πέρασε από τις “Πόρτες” Αχαΐας στην Ηλεία και χθες τέθηκε υπό έλεγχο από τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, οι πυροσβέστες πάλευαν με τις αναζωπυρώσεις που προκαλούνταν λόγω των ισχυρών ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι φλόγες πλησίασαν εκ νέου κοντά στη Βάλμη μεταξύ Αγίας Παρασκευής και Αγίας Κυριακής αλλά και του Λάττα.

Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Πηνείας οριοθετήθηκε και τέθηκε ουσιαστικά υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Δευτέρας καθώς στη διάρκεια της νύχτας βελτιώθηκαν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και με το πρώτο φως της μέρας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις γνώριζαν τι θα επακολουθήσει και βρίσκονταν σε θέση μάχης, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ θα υπήρχε επιδείνωση του καιρού με αύξηση της υγρασίας, άνοδο της θερμοκρασίας και βορειοανατολικούς έως βορειοδυτικούς ανέμους 4-5 μποφορ. Όπως και συνέβη με μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε κοντά στη Βάλμη και επεκτάθηκε σε πευκοδάσος που δεν είχε καεί και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την περιοχή Λάττα όπου και ζητήθηκε με μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων να εγκαταλείψουν το χωριό και να κινηθούν προς Εφύρα για την ασφάλεια τους. Τελικά όμως οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά και δεν χρειάστηκε η εκκένωση του.

Στην περιοχή, από νωρίς χθες το πρωί, επιχειρούσαν περιοδικά πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα πυρόσβεσης ενώ τουλάχιστον 195 πυροσβέστες με ομάδες πεζοπόρων και 48 οχήματα βρίσκονταν στα σημεία των αναζωπυρώσεων προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά με τη συνδρομή εθελοντών και μηχανημάτων του Δήμου και της Περιφέρειας.

Την όλη επιχείρηση κατάσβεσης συντόνιζε, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Π.Υ. Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, Υποστράτηγος, Νίκος Ρουμελιώτης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δήλωνε πως δεν εφησυχάζει κανείς δεδομένων των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και ευνοούν αναζωπυρώσεις ακόμα και ενδεχομένως κάποια νέα πυρκαγιά.

Στη δοκιμαζόμενη περιοχή βρέθηκε για δεύτερη μέρα χθες και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος παρακολουθώντας από κοντά την επιχείρηση συντονισμού και κατάσβεσης τονίζοντας ότι με το πρώτο φως της μέρας η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο και δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, και πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τα πεζοπόρα τμήματα και τους δασοκομάντος προσπαθούν να αποτρέψουν νέες αναζωπυρώσεις στην περιοχή που λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν ξεσπάσει από το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι στα σπίτια τους επέστρεψαν οι κάτοικοι των χωριών Βάλμη, Κοτρώνα, Καραγιαννείκα και Δαλαμπουρέικα ενώ σε έναν πρώτο έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν ζημιές σε οικίες. Καταστροφές σημειώθηκαν σε ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και μελίσσια.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην περιοχή βρίσκεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος” ενώ με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Αλέξη Ράπανου, βρίσκεται και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τη φωτιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος