FOLLOW US: facebook twitter

Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας στη Μονάδα Απορριμμάτων της Τριανταφυλλιάς

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και Περιχώρων

Το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων κρίνει απαραίτητο  να γνωστοποιήσει στους πολίτες της Ηλείας καθώς και σε κάθε θεσμικό φορέα αρμόδιο για την λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά τα εξής:

Ως εργατικό κέντρο παρακολουθούμε από την αρχή την λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων την οποία διαχειρίζεται κοινοπραξία ιδιωτικών συμφερόντων με ΣΔΙΤ. Είμαστε και θα παραμείνουμε δίπλα στους εργαζόμενους, ακούμε τα προβλήματα τους και τις ανησυχίες τους και παρεμβαίνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας αλλά και εμμένουμε στην τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον εν λόγο χώρο δουλειάς. Στον ένα χρόνο λειτουργίας έχουμε παρέμβει αρκετές φορές επισημαίνοντας στην εργοδοσία υπαρκτά και έντονα προβλήματα, όχι μόνον όσον αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αλλά στη συμπεριφορά των εκπροσώπων της εργοδοσίας, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια που ορίζει η νομοθεσία. Καθώς έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας περιστατικά οπού εργαζόμενοι απειλούνται με απολύσεις αμέσως ή εμμέσως με μέσα τρομοκρατίας που έχουν εφεύρει οι εργοδότες όπως ψυχολογική πίεση, αναφορές κλπ.

Στο κομμάτι της υγιεινής και της ασφάλειας είχαμε επίσης από την αρχή επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρά κενά, που επηρεάζουν σοβαρά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Παρόλα αυτά δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα να έχουμε πριν από λίγους μήνες σοβαρό εργατικό ατύχημα με τραυματισμό εργαζομένου.

Έχοντας λοιπόν έρθει σε επανειλημμένη επαφή με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, και βλέποντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται αλλά αντιθέτως παραμένουν έντονα και υπαρκτά, διαπιστώνουμε πώς δεν αποτελούν καθόλου τυχαία περιστατικά αλλά προφανώς αποτελούν συνειδητή επιλογή της εταιρίας. Η οποία θέλει τους εργαζόμενους να εργάζονται υπό συνθήκες έντονης ψυχολογικής πίεσης και τρομοκρατίας, με εντατικοποιημένη εργασία λόγω της μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων που μεταφέρονται όχι μόνο από το νομό μας αλλά και από την Αιγιάλεια.

Για τους παραπάνω λόγους οφείλουμε να καταγγείλουμε την στάση της εργοδοσίας της ΜΕΑ Ηλείας απέναντι στους εργαζόμενους και τα προβλήματα τους, να καταδικάσουμε τις πρακτικές τους, και να δηλώσουμε ανοιχτά πως θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να στηρίζουμε τους εργαζόμενους, εξαντλώντας κάθε περιθώριο που μας δίνει ο θεσμικός μας ρόλος, μέχρι να τα προβλήματα να λυθούν και να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα καλούμε το φορέα που εμπλέκεται στη λειτουργία του εργοστασίου το  ΦΟΔΣΑ και τα μέλη του, να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενάντια σε αυτές τις πρακτικές καταδικάζοντας τες, και να μεριμνήσουν για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος