FOLLOW US: facebook twitter

Κατακραυγή για τη ρατσιστική επίθεση σε βάρος Ρομά στην Πάτρα

Ημερομηνία: 04-01-2023 | Συντάκτης:

 “Δεν μου έκαναν τίποτα, ήμουν μεθυσμένος” κατέθεσε στην Αστυνομία  ο 35ρονος στην Αστυνομία

-Να ληφθεί υπόψη το ρατσιστικό κίνητρο, αυτή τη φορά, ζητά η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά

Πλήθος επικρίσεων προκάλεσε το απάνθρωπο συμβάν σε βάρος 35χρονου Ρομά με ελαφριά νοητική αναπηρία στην Πάτρα από παρέα ανδρών, που βιντεοσκόπησαν μάλιστα την αποτρόπαια πράξη τους.

Όλα ξεκίνησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν τον υποχρέωσαν να γονατίσει για να πει τα κάλαντα κι ύστερα του επιτέθηκαν ρίχνοντας εύφλεκτο υλικό και βάζοντας του φωτιά. Στις εικόνες φαίνεται ο άτυχος άντρας να προσπαθεί ουρλιάζοντας, να σβήσει τις φλόγες για να γλιτώσει.

Σύμφωνα με την εφ.  «Πελοπόννησος», που αποκάλυψε το περιστατικό, ο φοβισμένος άνδρας κατέθεσε στους αστυνομικούς πως τα γεγονότα δεν έγιναν έτσι και πως είχε καταναλώσει αλκοόλ. Αλλά δεν απάντησε στην ερώτηση ποιος τους έβαλε φωτιά μέσα στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου ο ίδιος πηγαίνει συχνά για να αναζητήσει παλιά υλικά. Δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνει ότι ο εξευτελισμός και η κακοποίηση έγιναν εν αγνοία του ιδιοκτήτη της.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως ο 35χρονος, «ταυτοποιήθηκε και προσήλθε αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών. Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Συνεπώς οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αναπαράγεται στα μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news ο ίδιος στην κατάθεσή του αρνήθηκε πως έπεσε θύμα επίθεσης με ρατσιστικά στοιχεία και μάλιστα τόνισε στους αστυνομικούς πως γνωρίζεται με τους καταγγελλόμενους έχοντας μαζί τους και επαγγελματική σχέση.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες  πληροφορίες ,διευκρίνισε, ως προς αυτό, πως προμηθεύεται από τη συγκεκριμένη επιχείρηση σίδερα τα οποία μεταπωλεί βγάζοντας όπως υποστήριξε μεροκάματο. Ως προς το επίμαχο περιστατικό ανέφερε οτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης πήγε στη συγκεκριμένη επιχείρηση για να πει τα κάλαντα. Πρόσθεσε πως γονάτισε όχι όπως υποστήριξε επειδή του το επέβαλλαν αλλά λόγω της αστάθειας που αισθανόταν συνεπεία της κατανάλωσης αλκοόλ. Παραδέχθηκε ωστόσο πως ένας εκ των παριστάμενων έτριξε στο έδαφος υγρό και έβαλε φωτιά, αλλά όπως είπε σε απόσταση 2,5 περίπου μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν ο ίδιος. Από την κατάθεση ωστόσο δεν διευκρινίζεται επιμελώς γιατί στις φωτογραφίες φαίνεται πως έχουν “αρπάξει” φωτιά σημεία του σώματός του. Για να διακριβωθεί αν φέρει τραυματισμό από φωτιά, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε νομότυπη έρευνα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέκυψε πως έχει υποστεί εγκαύματα ή άλλου είδους τραυματισμό σε σημεία του σώματός του. Πρόσθεσε τέλος πως οι καταγγελλόμενοι του έδωσαν για τα κάλαντα 20 ευρώ. Κατέληξε δε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πως δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη κανενός εκ των καταγγελομένων.

Νωρίτερα, από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε δώσει εντολή για διερεύνηση του περιστατικού. 

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καταγγέλει τον αντιτσιγγανισμό που τροοδοτεί πράξεις σαν αυτές

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ εξέφρασε σε ανακοίνωσή της οργή και αποτροπιασμό δηλώνοντας την συμπαράστασή της στον 35χρονο και καταγγέλλοντας τον αντιτσιγγανισμό, που τροφοδοτεί πράξεις όπως αυτή. «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ. Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομ ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων.

Τέλος, αφήνει εμμέσως αιχμές κατά της ποινικής μεταχείρισης του αστυνομικού, που σκότωσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον περασμένο μήνα τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη αλλά αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του, διαμηνύοντας πως αναμένει από την Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα λαμβάνοντας αυτή το φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο.

Παρέμβαση Πελετίδη

Στο συμβάν παρενέβη και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε σχόλιό του αναφέρει: «Τα ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος 35χρονου ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων.

Η πολιτική που υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος