FOLLOW US: facebook twitter

Κατάκολο, ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό λιμάνι

Ημερομηνία: 12-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

katakolo-paradosi-ergwn

Παρουσία Κατσιφάρα η επίσημη παράδοση των λιμενικών έργων – Πόλος ανάπτυξης για την Ηλεία

Ρεπορτάζ – επιμέλεια: Γιάννης Σπυρούνης

Ένα σημαντικό έργο, το οποίο αποτέλεσε στρατηγική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώθηκε και χθες το μεσημέρι έγινε η διοικητική παράδοσή του στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα. Πρόκειται για την Εκτέλεση Συμπληρωματικών Έργων στον Λιμένα Κατακόλου, συνολικού προϋπολογισμού 12.124.000 ευρώ, (εφτά εκατ. ευρώ μετά την έκπτωση) το οποίο χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2007-2013 και περιελάμβανε τρία  υποέργα. Την επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν καταστημάτων, την επέκταση του προσήνεμου μόλου και συμπληρωματικές εργασίες στον κεντρικό προβλήτα με κατασκευή νέας νησίδας παραβολής και μεταλλικής πεζογέφυρας.

 

katakolo-paradosi-ergwn5

Απ. Κατσιφάρας: Προτεραιότητά μας το Κατάκολο

«Είναι ιδιαίτερα συγκινητική για εμάς σήμερα αυτή η μέρα, καθώς παραδίδουμε ολοκληρωμένο ένα έργο – σημαία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μείζονος σημασίας για την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και της κρουαζιέρας στην περιοχή μας. Το έργο που παραδίδεται σήμερα στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία, είναι ένας ασφαλής λιμένας που μπορεί να εξυπηρετεί και κρουαζιερόπλοια μήκους άνω των 300 μέτρων, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται καλύτερη διαχείριση – εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών που αποβιβάζονται από αυτά» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, που ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συνεργάτες του.

Συμπληρώνοντας ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμη να συμπεριλάβει ώριμες προτάσεις για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στον άξονα Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία.

«Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των εργασιών στο λιμένα Κατακόλου, οι ΟΧΕ είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να συσπειρώσει τους Δήμους, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ερευνητικούς φορείς και την κοινωνία πολιτών, ώστε να υλοποιηθεί ένα πολυθεματικό και πολυτομεακό σχέδιο με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα επιφέρουν βιώσιμα αποτελέσματα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της περιοχής» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.

 

katakolo-paradosi-ergwn3

 

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα επιπλέον έργα που μπορούν να ενταχθούν στις ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) και έχει γίνει πρόβλεψη να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020 και είναι: η δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών στο λιμάνι Κατακόλου (νέα κτίρια υποδοχής, ελέγχου, αναπαλαίωση παλαιών αποθηκών, υπαίθριου θεάτρου, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου και γενικότερα χερσαίων ζωνών), αλλά και το έργο της «Κατασκευής Οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» που θα συνδέει τον δρόμο Πύργου–Κατακόλου απευθείας με την Εθνική οδό Πατρών –Πύργου –Αρχαίας Ολυμπίας και τον βορειοδυτικό άξονα Πάτρα –Πύργος –Τσακώνα.

«Το λιμάνι Κατακόλου πλέον είναι ένα από τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά λιμάνια κρουαζιέρας, αποτελώντας κόμβο στη Μεσόγειο και ιδίως σε Αδριατική και Ιόνιο. Σκοπεύουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις υποδομές και τη σύνδεση με αυτό, ώστε να μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη»

 

 

katakolo-paradosi-ergwn4

Γ. Γεωργιόπουλος: «Ομαδική δουλειά με θετικά αποτελέσματα»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σχολίασε πως το έργο είναι αποτέλεσμα συνεργασιών που υπήρξαν θεσμικά με το Λιμενικό Ταμείο, με τον δήμο προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό. «Όταν δουλεύουμε ως ομάδα τα αποτελέσματα είναι θετικά. Το 2011 όταν το συζητήσαμε αυτό το έργο η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, είχε επιφυλάξεις. Προσπάθησα τότε και να τονώσω και να ενθαρρύνω τον κ. Καλογερόπουλο γι’ αυτό το έργο ότι είναι εφικτό να τελειώσει μέσα στους χρόνους του. Όλα αυτά εξελίχθηκαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες και οι χρηματοδοτήσεις ήταν δύσκολες κάποια στιγμή καταφέραμε όμως όλοι μαζί και με την βοήθεια τοπικών βουλευτών να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά και μέσα σε λίγους μήνες από την συμβατική υποχρέωση να πάρουμε ολοκληρωμένο το έργο. Εμένα η σκέψη μου είναι προσηλωμένη στην επόμενη ημέρα με προσήλωση σε αυτούς τους στόχους νομίζω πως μπορούμε να έχουμε μια πηγή πλούτου αντάξια αυτού του λιμανιού αντάξια της σχέσης της Ηλείας με την θάλασσα».

 

 

 

Γ. Λιατσής: Να συνδεθεί η κρουαζιέρα με τον Πύργο

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής υποστήριξε την επιλογή του κ. Βαρουξή στην θέση του προέδρου λέγοντας πως αποδεικνύεται σωστή, μέσα από έναν άοκνο αγώνα για το λιμάνι. Μίλησε με θερμά λόγια για την Περιφέρεια και σχολίασε πως ο κ. Κατσιφάρας επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ηλεία. Ανέφερε ακόμα πως στόχος είναι να συνδεθεί το Κατάκολο και η κρουαζιέρα με τον Πύργο. «Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να βρουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής μιας και από το 1993 ο οικονομικός ιστός της πόλης έχει βάναυσα διαταραχθεί και αν δεν βάλετε το χέρι σας δεν μπορεί να επανέλθει. Να ξέρετε ότι ο Πύργος ιδιαίτερα θα σας τιμήσει γι’ αυτό, γιατί το Κατάκολο φέρνει τόσο κόσμο και μπορεί να πλημμυρίσει όταν έρχονται τα καράβια του και την Αρχαία Ολυμπία αλλά πρέπει οι προορισμοί πέραν της Αρχαίας Ολυμπίας να είναι ελεγμένοι, πιστοποιημένοι και να προσφέρουν στους τουρίστες εκείνα τα οποία έχουν σκεφθεί ότι μπορούν να βρουν μπροστά τους. Πιστεύω ότι ο κ. Γεωργιόπουλος που σας αντικαθιστά στο Νομό μας και που διαρκώς είμαστε σε επαφή μαζί του θα είναι και ο ενδιάμεσος αν χρειάζεται να βοηθήσει» είπε ο κ. Λιατσής απευθυνόμενος στον κ. Κατσιφάρα.

 

katakolo-paradosi-ergwn2

Λ. Βαρουξής: «Συνεχίζουμε με επόμενα έργα για το λιμάνι»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Λεωνίδας Βαρουξής, μιλώντας για την παραλαβή του έργου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, τον βουλευτή Ηλείας Μ. Μπαλαούρα για τις παρεμβάσεις του στο θέμα της χρηματοδότησης και τον δήμαρχο Πύργου Γ. Λιατσή για την συμβολή του στο ΔΛΤ Πύργου. «Είναι ένα καλό και ενθαρρυντικό ξεκίνημα ότι θα συνεχίσουν με την βοήθεια του κ. Περιφερειάρχη και τα δύο άλλα σκέλη, οι υποδομές στη χερσαία ζώνη και η νέα μαρίνα. Είναι έργα που αξίζει να γίνουν σε ένα τουριστικό λιμάνι το οποίο αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό. Αυτός είναι ο στόχος της διοίκησής μας και αυτό που δεσμεύομαι σε όλους και στον δήμαρχο που μας τίμησε και εμένα προσωπικά με την θέση του προέδρου και στον κ. Κατσιφάρα που μέσω της Περιφέρειας θα χρηματοδοτηθεί και το δεύτερο έργο, πως τα καλύτερα έρχονται για όλους μας και για το συμφέρον πάνω από όλα του τόπου μας.

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος, αναφέρθηκε στην αγωνιώδη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια για το έργο. Ένα έργο δύσκολο όπως όλα τα λιμενικά έργα, που τελικά όμως ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, των υπηρεσιών της και του ΔΛΤ Πύργου. «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να έχουμε αυτό το έργο το οποίο προστατεύει με τον προσήνεμο μόλο που κατασκευάσθηκε όλη την λιμενολεκάνη και μπορούν ασφαλή να μπαίνουν τα καράβια μέσα στην οποιαδήποτε χρονική στιγμή και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και επιπλέον έγινε και η επέκταση της νησίδας που επιτρέπει να έχουμε άφιξη καραβιού μεγάλου μήκους που πραγματικά στην προηγούμενη κατασκευή δεν μπορούσε να μπει» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος ο πρώην  πρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου, Δημήτρης Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για το λιμάνι Κατακόλου και σχολίασε πως το έργο που παραδόθηκε ευτυχώς δεν έμεινε στα χαρτιά όπως άλλα που έχουν ανακοινωθεί. Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν προχώρησε και στάθηκε ιδιαίτερα στο ανενεργό επί 20 μήνες συμβούλιο της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων. Ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, τον πρώην και το νυν αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, καθώς επίσης και τον πρώην δήμαρχο Πύργου κ. Παρασκευόπουλο για τη συνεργασία που είχαν, όπως επίσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αγώνα που έγινε για την ένταξη του έργου με μικρή συγχρηματοδότηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος