FOLLOW US: facebook twitter

Καταγραφή τουριστικών ροών σε Ολυμπία, Κατάκολο και Επικούρειο Απόλλωνα

Ημερομηνία: 04-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Διαχείριση εν μέσω συνθηκών Covid-19 στα πλαίσια του  ευρωπαϊκού έργου Herit-Data από την Περιφέρεια

Τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του τουρισμού και κατά συνέπεια της αύξησης της εισερχόμενης ροής ταξιδιωτών σε  αστικά κέντρα καθώς και σε περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τέθηκε σε παγκόσμιο διάλογο το ζήτημα του υπερ-τουρισμού (overtourism) και η σχέση του με την έλλειψη πολιτικών για την ορθή διαχείριση των τουριστικών ροών. Ωστόσο, το συγκεκριμένο φαινόμενο άρχισε να μεταβάλλεται, αφού λόγω της πανδημίας του COVID-19, ο υπέρ-τουρισμός μετατράπηκε σε υπό-τουρισμό. Στη σοβαρότερη μέχρι σήμερα κρίση του αιώνα, τουριστικές υποδομές και αξιοθέατα στέκουν όρθια στην κατάσταση που ήταν μέχρι πρότινος με τη διαφορά, ότι η τουριστική δραστηριότητα  υπολειτουργεί.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως εταίρος του ευρωπαϊκού έργου, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες καλείται να συγκεντρώσει πρωτογενή  δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις τουριστικές ροές σε τρία σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Αρχαία Ολυμπία, Ναός Επικούρειου Απόλλωνα και Λιμάνι του Κατακόλου).

Με τη χρήση «έξυπνου» εξοπλισμού θα καταγράφεται και θα αξιολογείται ο αριθμός των επισκεπτών στα συγκεκριμένα σημεία.  Μέσω αυτής της γνώσης θα λαμβάνονται αποφάσεις για τη δημιουργία ενός μοντέλου ορθής διαχείρισης των  τουριστικών ροών.

Βασικοί στόχοι του παραπάνω εγχειρήματος αποτελούν ο έλεγχος και η μείωση της μαζικής συγκέντρωσης επισκεπτών σε ένα τόπο, η προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής των κατοίκων,  καθώς και η  διατήρηση της επισκεψιμότητάς του σε υψηλό επίπεδο και σε περιβάλλον υγειονομικά ασφαλές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος