FOLLOW US: facebook twitter

Καταφύγιο για τα αδέσποτα στο δήμο Ζαχάρως – «Πράσινο φως» για το έργο-αναμένεται πίστωση 372.000 ευρώ από το υπ. Aγροτικής Aνάπτυξης

Ημερομηνία: 23-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα
-Στην Τ.Κ Ξηροχωρίου η δημιουργία του με δυναμικότητα 48 θέσεων

Λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που έχουν κατακλύσει τους δρόμους σε πολλούς δήμους της Ηλείας και γενικότερα της Ελλάδας, αναμένεται να δώσει το επόμενο διάστημα στα δικά του γεωγραφικά όρια ο δήμος Ζαχάρως που κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για τη δημιουργία καταφυγίου, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την ύπαρξη αδέσποτων στους δρόμους του και να τα φιλοξενεί σε συγκεκριμένο μέρος περιθάλποντάς τα.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επιτρέψει την εγκατάσταση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε δημόσιες δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, με το δήμο Ζαχάρως να είναι από τους πρώτους δήμους που πέτυχε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή, καταθέτοντας την πρότασή του και λαμβάνοντας την έγκριση των αρμόδιων φορέων.

Στο Ξηροχώρι το καταφύγιο

Η απόφαση έγκρισης για την επιχορήγηση του Δήμου φέρει την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Για την υλοποίηση της έναρξης του έργου αναμένεται η πίστωση του ποσού από το Υπουργείο Εσωτερικών, που ανέρχεται συνολικά στις 372.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α. 24 %.

Η ίδρυση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς που θα αποτελεί χώρο προσωρινής παραμονής και περίθαλψης, προβλέπεται να γίνει σε έκταση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζαχάρως στην Τοπική Κοινότητα Ξηροχωρίου, σε γεωτεμάχιο συνολικής έκτασης 10.208,34 τ.μ., ιδιοκτησίας του δήμου. Η δυναμικότητα του καταφυγίου θα είναι 48 θέσεων και θα έχει ένα κτίριο διοικήσεως στο οποίο θα υπάρχουν γραφείο διοικήσεως και διαχειρίσεως, αίθουσα προσωπικού, αποθήκη τροφών και υλικού, αίθουσα παρασκευής και προετοιμασίας της τροφής των ζώων μετά των σχετικών σκευών και ειδών εστιάσεων των ζώων και πλυντηρίου αυτών, αίθουσα απομονώσεως ασθενών ζώων, ιατρείο (αίθουσα εξετάσεων και επεμβάσεων μικρών ζώων), αίθουσα αναμονής ασθενών ζώων, λεβητοστάσιο-αποθήκη και χώρο αναμονής, καθώς και  χώρους υγιεινής προσωπικού.

Το κτίριο θα είναι ελαφράς κατασκευής, από πάνελ, φιλικά προς το περιβάλλον και απόλυτα εναρμονισμένο με αυτό.

K. Αλεξανδρόπουλος: Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στα αδέσποτα

Για τη σημασία του έργου αυτού μίλησε ο δήμαρχος Ζαχάρως-Φιγαλείας Κώστας Αλεξανδρόπουλος, που τόνισε πως η δημιουργία του καταφυγίου τούς προσφέρει ορθολογικότερη διαχείριση της κατάστασης με τα αδέσποτα ζώα. Ο συντονισμός εύρεσης οικοπέδου, η ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών και η επιτυχής διεκδίκηση των 370.000 ευρώ που είναι απαραίτητα για να γίνει σωστά η εγκατάσταση, αποτελούν τα στοιχεία που όπως υπογράμμισε θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στα αδέσποτα. Τέλος, σημείωσε πως θα μπορέσει με την ανέγερση της συγκεκριμένης εγκατάστασης να σταματήσει ένα πρόβλημα που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια και θα βοηθήσει ώστε να αποκτηθεί μια καλύτερη στάση και αντιμετώπιση απέναντι στα τετράποδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος