FOLLOW US: facebook twitter

Παναγιώτης Καπαρέλης: Οι συνταξιούχοι μπροστά σε νέους αγώνες

Ημερομηνία: 29-07-2021 | Συντάκτης:
Του Πέτρου Καπαρέλη, πρ. Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου & Περιχώρων, Οικονομολόγου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούμε από τα ΜΜΕ πως θα δοθούν αναδρομικά, δώρα, επιδόματα κλπ. στους συνταξιούχους. Το ίδιο και για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας. Αυτά λένε τα κανάλια των εφοπλιστών, των επιχειρηματιών με τα παπαγαλάκια τους. Πνευματική αποβλακωμάρα και ψέματα πουλάνε στο λαό. Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ πραγματοποίησε στις 7 & 8 Ιουλίου το Πανελλαδικό συνέδριο της στην Αθήνα. Εκεί μπήκαν όλα τα θέματα των συνταξιούχων καθώς επίσης και οι διεκδικήσεις τους.

Ο κ. Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δεν άκουσε ποτέ ότι από το 1950 τα πλεονάσματα των κόπων των ασφαλισμένων, τα τοποθετούσαν στην τράπεζα της Ελλάδας με μηδενικά επιτόκια για να τα προσφέρουν «δανεικά και αγύριστα» στην ανάπτυξη της Βιομηχανίας. Ούτε γνωρίζει ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τη δεκαετία του 1990 οδηγήθηκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου και στην εποχή των μνημονίων, που υπέστησαν τη λαίλαπα του P.S.I. και που κατέληξαν στην κατακρεούργηση των παροχών.

Οι ντόπιοι υποτελείς πανηγυρίζουν για τα νέα δάνεια που θα φορτωθεί ο ελληνικός λαός μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. Δισεκατομμύρια με μνημονιακές δεσμεύσεις θα καρπωθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά τα φορολογικά βάρη θα τα φορτωθεί ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα.

Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της Ε.Ε. προβλέπονται νέες περικοπές συντάξεων. Δεν το λένε ακόμα οι κυβερνητικοί παράγοντες και ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηθάφτης. Θα το ομολογήσουν αργότερα.

Ο προσωπικός κουμπαράς, η νέα φιλοσοφία του υπουργού για την επικουρική ασφάλιση στους νέους συνταξιούχους είναι μια νέα χρηματοδότηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες αφού ιδιωτικοποιούν την επικουρική ασφάλιση. Επενδύσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Συντάξεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν ακόμα και 3 χρόνια τα αιτιολογικά τους βρίσκονται σε αποθήκες και καλούν δικηγόρους και λογιστές να βγάλουν τις συντάξεις. Αυτό θα πει «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ». Μιλάει η κυβέρνηση για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και για ψηφιακούς μετασχηματισμούς. Και ερωτώ. Ανάπτυξη για ποιόν; Για τον λαό ή για την κερδοφορία των καπιταλιστών ή για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ανάπτυξη για το λαό σημαίνει άνοδο του βιοτικού επιπέδου και όχι εξαθλίωση με τις διαρκείς ανατιμήσεις στα καύσιμα, στη ΔΕΗ, στα τρόφιμα, στα φάρμακα στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, στη διάλυση της παιδείας και του αποκλεισμού των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη μόρφωση.

Κάθε χρόνο όλο και λιγοστεύει η κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις. Συνεχίζεται το τσάκισμα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών. Μειωμένη κατά 2,067 δις. Ευρώ (12,4%) θα είναι η χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων (ΕΦΚΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από τα 70 δις που η κυβέρνηση θα εισπράξει από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για τους συνταξιούχους, όχι μόνο δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά αντίθετα προσπαθούν να μας φάνε και το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4670/20 και αντιστοιχεί σε ένα περίπου δις για κάθε χρόνο προς τους συνταξιούχους. Οι διαχρονικές περικοπές των συντάξεων του ΕΚΑΣ που κόπηκαν από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μας βρουν αντιμέτωπους. Έντεκα (11) Ομοσπονδίες ετοιμάζονται στις 8/10/2021 να κατέβουν σε πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στου Μαξίμου προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων.

Τέλος ως πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου και Περιχώρων, χαιρετίζω την μεγάλη συμμετοχή των συνταξιούχων στις αρχαιρεσίες του σωματείου μας για την εκλογή του νέου Δ.Σ.

Το Σωματείο μας θα σταθεί μπροστάρης στους αγώνες των συνταξιούχων δίπλα στην Ομοσπονδία μας για τα δίκαια αιτήματα μας.

Η Ομοσπονδία μας απαιτεί μαζί με τις άλλες συνεργαζόμενες ομοσπονδίες μέσω της Σ.Ε.Α.:

  • Την καταβολή των αναδρομικών 11μήνου, Μάης 2015- Ιούνιος 2016 όλα τα ποσά σε όλους τους συνταξιούχους
  • Την απαίτηση για την καταβολή του δώρου που το πληρώσαμε σε όλο μας τον εργασιακό βίο από το 0.6% του προϋπολογισμού
  • ΤΑ αναδρομικά από τον επανυπολογισμό στους συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια εργασίας και την ενσωμάτωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις ως κανονική σύνταξη
  • Εκφράζουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση της επικουρικής αλλά και κύριας σύνταξης
  • Άμεση κατάργηση της Εισφοράς αλληλεγγύης
  • Να μην φορολογούνται τα αναδρομικά που καταβάλλονται καθυστερημένα αφού καταβάλλονται άτοκα
  • Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ από τα χρήματα που παρακρατούνται

Τέλος, η μάχη που θα δοθεί στην πανελλαδική συγκέντρωση στις 8/10/2021 στο Σύνταγμα είναι για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συνταξιούχων.

Όπως πήρε η κυβέρνηση πολιτική απόφαση για περικοπές να παρθεί και πολιτική απόφαση για την απόδοση τους.

Την λύση δε θα την δώσουν τα δικηγορικά γραφεία αλλά το ιερό πεζοδρόμιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος