FOLLOW US: facebook twitter

Στάθης Καννής: Απετράπη απόπειρα του Δημάρχου Πύργου να «δωρίσει» έργο 1.404.000 ευρώ σε εταιρεία της επιλογής του, ζημιώνοντας τον Δήμο κατά τουλάχιστον 500.000 ευρώ

Ημερομηνία: 14-10-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

Ο Δήμος Πύργου με την υπ’ αριθ. 374/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του (μειοψηφούντων των συμβούλων της αντιπολίτευσης), ενέκρινε την εκτέλεση του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2016» προϋπολογισμού 1.404.000,00€, με την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Το έργο αφορά, κυρίως, σε χαλικοστρώσεις, συνήθεις χωματουργικές εργασίες και μικρά τεχνικά έργα στις Δ.Ε. Πύργου, Ωλένης και Ιάρδανου.

Η δημοτική αρχή επέλεξε να διαχειριστεί το τεράστιο αυτό ποσό με την παραπάνω εξαιρετική διαδικασία επιλογής αναδόχου, και όχι με τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού, επικαλούμενη ακραία καιρικά φαινόμενα που, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του έργου, επήλθαν πριν από 4 έτη, ήτοι από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Την επιλογή των εταιρειών, που συμμετείχαν στη διαδικασία υποβολής προσφορών, την έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος, προσκαλώντας 3 εταιρείες με έδρα τη Χαλκίδα, την Αθήνα και τον Πειραιά. Φαίνεται ότι ο Δήμαρχος Πύργου δεν θεώρησε ικανή για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου καμία εργοληπτική εταιρεία του Πύργου. Το εξοργιστικό είναι ότι στην διαδικασία διαπραγμάτευσης (…) που ακολούθησε, η μέγιστη έκπτωση που επιτεύχθηκε ήταν μόλις 5% από την εταιρεία «ΔΟΜΟΤΕΚΑ Α.Ε.»!!. Βέβαια, τα αξιοπερίεργα συνεχίζονται, αφού στην ιστοσελίδα εταιρικής δημοσιότητας που εμφανίζεται στο ΓΕΜΗ, η συγκεκριμένη εταιρεία προβάλλει ότι ασχολείται με την εκμετάλλευση σταθμών αυτοκινήτων!! Μάλιστα, οι ίδιες εταιρείες σε διαγωνισμούς άλλων τεχνικών έργων, μεγαλύτερης δυσκολίας, έχουν δώσει εκπτώσεις από 40 – 70%!!.

Όπως, τονίζει και ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Νομού μας η δημοτική αρχή «δωρίζει ένα πανεύκολο έργο σε τρεις ξενόφερτες εταιρείες με εκπτώσεις που βγάζουν μάτι». Είναι δεδομένο, ότι αν σε ένα τέτοιο έργο διεξαγόταν μειοδοτικός διαγωνισμός, η έκπτωση θα ήταν τουλάχιστον 50%, αφού δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ούτε σε υλικά (προμήθεια κυρίως αμμοχάλικου) ούτε σε εξοπλισμό ούτε σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Την 11-8-2020, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», προσέφυγα ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης. Αποκλειστικός σκοπός μου ήταν να διενεργηθεί μειοδοτικός διαγωνισμός και να επιτευχθούν οι μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις προς όφελος του Δήμου μας. Με αυτόν τον τρόπο, το ποσό των 1.404.000,00€ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, παράγοντας πολλαπλάσιο έργο για την πόλη και τις κοινότητες μας, αν συνυπολογίσουμε τις εκπτώσεις που θα επιτευχθούν.

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την με αριθ. πρωτ. 177127/158135/2020 απόφασή του έκανε δεκτή την προσφυγή μου, αποτρέποντας μια κραυγαλέα απόπειρα διασπάθισης και κατασπατάλησης του δημοτικού χρήματος, το οποίο φαίνεται ότι κάποιοι, επειδή το βρήκαν άφθονο στα δημοτικά ταμεία, δεν το διαχειρίζονται με τον απαιτούμενο σεβασμό. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει ξεπεράσει κάθε όριο στις απευθείας αναθέσεις. Οι σκιές που μένουν από όλες αυτές τις αναθέσεις θα διερευνηθούν σε βάθος.

Καλώ τον Δήμαρχο να ξεκινήσει άμεσα την ανοιχτή διαδικασία και τη δημοσίευση προκήρυξης του διαγωνισμού, κάνοντας χρήση της δυνατότητας σύντμησης της προθεσμίας του άρθρου 27 του Ν. 4412/2016 σε μόλις 15 ημέρες (!!!) από την ημερομηνία δημοσίευσής της στο ΚΗΜΔΗΣ.

Κύριε Δήμαρχε, όταν η πόλη και οι κοινότητες έχουν τόσες ανάγκες, δεν έχεις το δικαίωμα να διαχειρίζεται ένα τόσο μεγάλο ποσό με έναν τόσο προκλητικό τρόπο. Το συμφέρον των δημοτών είναι υπεράνω όλων μας.

Στάθης Καννής

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΥΡΓΟΥ “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ