FOLLOW US: facebook twitter

Κανένα παιδί μόνο απέναντι στον τρόμο!

Ημερομηνία: 01-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Προβληματισμός και ανησυχία για τον σχολικό εκφοβισμό λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

  • Ανδρέας Ζέρβας, Δ/ντής Δ/βαθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας: “Η πρόληψη θα οδηγήσει σε ελαχιστοποίηση του φαινομένου έως την εξάλειψη του”

Γράφει η Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr


Έντεκα μέρες πριν την έναρξη των σχολίων και προβληματισμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα για την παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις και στις μέρες μας έφτασε μέχρι και στην προσαγωγή τριών νεαρών.

Περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, το γνωστό σε όλους buylling, έχει απασχολήσει την σχολική κοινότητα της Ηλείας αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια με την πλειοψηφία αυτών να επιλύεται εντός των σχολικών τειχών. Το τελευταίο όμως περιστατικό που σημειώθηκε στο κέντρο του Πύργου, μεταξύ συμμαθητών, όπου θύτες ήταν εμπλεκόμενοι στους βανδαλισμούς του 4ου Γυμνασίου της πόλης και θύμα μαθητής- μάρτυρας των επεισοδίων, έχει προκαλέσει “σοκ” αλλά και φόβο στην τοπική κοινωνία, για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο αυτό.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ανδρέας Ζέρβας, μιλώντας στην “Πρωινή” αρχικά διευκρίνισε ότι ο εκφοβισμός γενικά και ο σχολικός εκφοβισμός είναι φαινόμενο κοινωνικό περισσότερο αλλά επειδή συναντάτε πολλές φορές σε νεαρή και εφηβική ηλικία, ταυτίζεται, με το θύτες και θύματα να είναι πολλές φορές μαθητές. “Τα πρόσφατα φαινόμενα δεν εντάσσονται ακριβώς στο σχολικό εκφοβισμό διότι έγιναν σε χρονική περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και η κυριότητα και επιμέλεια των σχολείων ανήκει στους δήμους. Σημαντικό είναι η πρόληψη που θα οδηγήσει σε ελαχιστοποίηση του φαινομένου έως την εξάλειψη του” είπε και πρόσθεσε πως “οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν προσεκτική παρατήρηση και καταγραφή των συμβάντων ώστε να έχουν σαφή άποψη για τους θύτες, τα θύματα, τους απλούς παρατηρητές και αυτούς που πιθανώς καταγράφουν τα περιστατικά με ηλεκτρονικά μέσα. Η παρατήρηση της επαναληψιμότητας και της συμμετοχής των ιδίων προσώπων θα  βοηθήσει σημαντικά να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εκ μέρους της εκπαίδευσης για τη βελτίωση των συνθηκών σε αυτό το φαινόμενο. Οι συμμετέχοντες είτε ως θύτες είτε ως θύματα, πρέπει και τυγχάνουν ψυχολογικής υποστήριξης και διερεύνησης των αποτελεσμάτων που έχουν αυτές οι ενέργειες στα θύματα και των αιτιών που οδήγησαν τους θύτες να ενεργούν με αυτό τον τρόπο. Εύχομαι μια καλή σχολική χρονιά με αναφορές σε θετικά αποτελέσματα της εκπαίδευσης περισσότερο και λιγότερο σε φαινόμενα βίας”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος