FOLLOW US: facebook twitter

Καμπανάκι για τα σχολεία: Ενημέρωση του δήμου Πύργου στους διευθυντές των σχολικών μονάδων για προετοιμασία σε περίπτωση σεισμού

Ημερομηνία: 12-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα
Καταγράφηκαν συγκεκριμένα κτιριακά προβλήματα σε σχολικές μονάδες ώστε να αντιμετωπιστούν

Οι εντάσεις δεν έλειψαν στην χθεσινή ενημερωτική σύσκεψη της Επιτροπής Παιδείας με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων του δήμου Πύργου, για το θέμα της προετοιμασίας σε περίπτωση σεισμού που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα, ωστόσο αποκάλυψαν πως στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν προβλήματα. Επισημάνθηκε για άλλη μια φορά όμως το θέμα της πιστοποίησης των κτιρίων από την ΚΤΥΠ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ). Σε κάποιες περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν πως δεν αρκούν οι δικές τους ενέργειες ή η γνώση του μνημονίου ενεργειών που κλήθηκαν να υπογράψουν και που ούτως ή άλλως ακολουθούν πιστά και πραγματοποιώντας ασκήσεις, αλλά θα πρέπει η Πολιτεία να φροντίσει για τις ελλείψεις που υπάρχουν και τα προβλήματα στα κτίρια, ασχέτως κινδύνου σεισμού.

Η διευθύντρια της Επιτροπής Παιδείας του δήμου Πύργου, Σοφία Ζάγκλη, αναφερόμενη σε αυτή την ενημερωτική συνάντηση με τους διευθυντές και τους προϊσταμένους όλων των σχολικών μονάδων του δήμου, τόνισε πως “… πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εφησυχάσουμε λίγο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τη διχογνωμία των σεισμολόγων και προκειμένου να κάνουμε λίγο πιο συγκεκριμένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι προϊστάμενοι και οι εκπαιδευτικοί κάθε φορά που παρατηρείται ένα σεισμικό φαινόμενο. Στην περιοχή μας είμαστε μαθημένοι, έχουμε γεννηθεί με τους σεισμούς και δεν είναι κάτι καινούριο, θεωρούμε σωστό ότι αυτά τα σχέδια εκκένωσης των σχολικών μονάδων να επικαιροποιούνται κάθε φορά, να περνάνε στους μαθητές και να διαχέεται η πληροφορία, έτσι ώστε να γίνεται δεύτερη φύση τους το πως πρέπει να αντιδράσουν σε έναν σεισμό”.

Η κα Ζάγκλη σημείωσε πως στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο ο δήμος και η επιτροπή δεν παρεμβαίνουν, ούτε προβαίνουν σε έλεγχο του, αλλά εξετάζουν κατά πόσο είναι επικαιροποιημένο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που παρουσιάζεται σεισμική διέγερσή στην περιοχή.

Η επιτροπή στη συνάντηση αυτή κατέγραψε ανάγκες που υπάρχουν σε κάποια σχολεία και ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν. Τέλος η κα Ζάγκλη εξήρε την συμβολή της υπεύθυνης της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου Κικής Διονυσοπούλου, όπου με την πολύτιμη εμπειρία της μπορεί να συνδράμει και να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο θέμα και ιδίως στα νηπιαγωγεία που είναι λίγο πιο δύσκολο η πληροφορία να διαχυθεί στους μικρούς μαθητές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου Θανάσης Κατσίμπελης, από την πλευρά του χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ενημέρωση αυτή σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, όμως σημείωσε πως πρέπει να γίνονται τέτοιες ενημερώσεις πιο συχνά. Η Πολιτεία θα έπρεπε να φροντίσει να πιστοποιήσει πως όλα τα σχολικά είναι κτίρια κατάλληλα και μπορούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες σεισμού. Επίσης θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα όλα τα σχολεία – γιατί δεν είναι μόνοι οι σεισμοί – υπάρχουν και άλλες φυσικές καταστροφές  και να είναι εξοπλισμένα με όσα προβλέπουν τα μνημόνια ενεργειών του ΟΑΣΠ. Η Πολιτεία θα πρέπει μέσω του ΟΣΚ να πιστοποιήσει τα σχολεία. Υπάρχουν σχολεία με πολλούς παραπάνω μαθητές και τάξεις με μαθητές που συνωστίζονται. Ακόμα και τα καλύτερα σχέδια εκκένωσης να έχεις δεν μπορείς να εκκενώσεις αυτά τα σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών. Όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν σε νέα βάση να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός και να είναι σίγουροι πως εμείς οι εκπαιδευτικοί θα λειτουργήσουμε όπως προβλέπεται άψογα. Και μνημόνια ενεργειών υπάρχουν και ασκήσεις γίνονται στα σχολεία και τα παιδιά έχουν μπει σε αυτή την κουλτούρα. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα αλλά στις υποδομές και οι έλεγχοι που πρέπει να εξασφαλίσει η πολιτεία” σχολίασε.
Κατέληξε δε λέγοντας, πως είναι άγνωστος ο αριθμός των σχολείων στην περιοχή που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ωστόσο καθημερινά ο σύλλογος λαμβάνει αναφορές για θέματα επικινδυνότητας σχολείων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος