FOLLOW US: facebook twitter

«Καμίνι» με 44αρια χθες η Ηλεία – Ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πολυήμερου καύσωνα από Παρασκευή

Ημερομηνία: 03-08-2021 | Συντάκτης:
-Πολύ υψηλός διατηρείται ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών και σήμερα στο Νομό

Την πιο ζεστή μέρα των τελευταία 40 ετών, βίωσαν χθες οι Ηλείοι καθώς η θερμοκρασία από το πρωτοφανές πολυήμερο κύμα καύσωνα που πλήττει όχι μόνο το Νομό αλλά και ολόκληρη τη χώρα, σκαρφάλωσε στους… 44 βαθμούς!

Η Π.Ε. Ηλείας, οι δήμοι, ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία αλλά και οι Εθελοντές, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς καθώς η πρόβλεψη κινδύνου χθες και σήμερα είναι στο «4» δηλαδή πολύ υψηλός.

Οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες μετέβαλαν χθες το ωράριο λειτουργίας τους λόγω της επικράτησης των υψηλών θερμοκρασιών ενώ απαγόρευσαν τις εξωτερικές εργασίες κατά τις ώρες αιχμής. Μάλιστα όλοι οι δήμοι, άνοιξαν κλιματιζόμενες αίθουσες προκειμένου να προστατευθούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Εκ του αποτελέσματος θα δούμε με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών αν οι θερμοκρασίες θα σπάσουν τα ρεκόρ του 2007 και του 1957 που ήταν οι 43,4 και οι 44,2 βαθμοί Κελσίου αντίστοιχα» δήλωσε στην «Πρωινή» ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης.

 

Κορύφωση της θερμής μεταφοράς την Τετάρτη

Σύμφωνα με τον προγνώστη καιρού Θοδωρή Κονδύλη, MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή,BSc Μηχανικός Πληροφορικής, ο οποίος μίλησε στην «Πρωινή» η κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται μέχρι και την Τετάρτη με θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς Κελσίου. «Μεγάλη προσοχή στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών, ιδίως την Τρίτη όπου περιμένουμε ενισχυμένους βορειοδυτικούς ανέμους έως 6 μποφόρ. Την Πέμπτη φαίνεται μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας 1-2 βαθμούς, στους 40-42. Θα δούμε εκ του αποτελέσματος με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών αν θα σπάσουν τα ρεκόρ του 2007 και του 1957 που ήταν οι 43,4 και οι 44,2 βαθμοί Κελσίου αντίστοιχα, ρεκόρ τα οποία προγνωστικά κινδυνεύουν» είπε και πρόσθεσε ότι αναμένεται υποχώρηση των πολυήμερων συνθηκών καύσωνα την Παρασκευή με πτώση της θερμοκρασίας στους 34 με 35 βαθμούς. «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το Σαββατοκύριακο φαίνεται να ανεβαίνει λίγο στους 35 με 37 αλλά όχι σε επίπεδα καύσωνα. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η επικινδυνότητα των δασικών πυρκαγιών, δεν υποχωρεί ο κίνδυνος με το πέρας του καύσωνα, απεναντίας ενισχύεται καθώς ο πολυήμερος καύσωνας έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά εύφλεκτο περιβάλλον οπότε οι πολίτες που θα επιστρέψουν στις εξωτερικές τους εργασίες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί».

Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας

Για τη λήψη επιπλέον πρόσθετων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας λόγω πολύ υψηλού κινδύνου και ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού, ενημέρωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους της Ηλείας δεδομένου ότι η πρόβλεψη κινδύνου για πυρκαγιά είναι «πολύ υψηλή» (βαθμός 4). Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος