FOLLOW US: facebook twitter

Κάλεσμα Αραχωβίτη προς τις περιφέρειες: «Προχωρήστε» στην έγκαιρη έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας 2019

Ημερομηνία: 25-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

Επιστολή έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς όλες τις περιφέρειες της χώρας, με την οποία ζητά τη συμβολή τους ώστε να είναι όλα έτοιμα για το πρόγραμμα της δακοκτονίας το 2019, πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι από την πλευρά των βασικών συναρμοδίων Υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, «η διαδικασία της προετοιμασίας του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου για το έτος 2019 βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο».

Από το ΥπΕΣ έγινε ήδη η κατανομή του απαραίτητου ποσού στις Περιφέρειες, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2019, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες δακοκτονίας. Θα ακολουθήσoυν άμεσα:

α) Έως το τέλος Ιανουαρίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό του αριθμού του εποχικού προσωπικού (αυξημένο από πέρυσι κατά 69 άτομα), με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (τομεάρχες γεωπόνοι και λοιπό βοηθητικό προσωπικό).

β) Έως το τέλος Φεβρουαρίου η τροπολογία του άρθρου 44 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α΄ 47) προκειμένου οι περιφερειακές ενότητες, για το τρέχον έτος 2019, να έχουν την δυνατότητα να αναθέτουν, εάν παραστεί ανάγκη, την εκτέλεση των εργασιών δακοκτονίας στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών κατά παρέκκλιση του προβλεπόμενου νομικού πλαισίου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι αφορούν στην ομαλή και έγκαιρη διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας.

γ) Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων για το έργο της δακοκτονίας υλικών αναμένεται να προκηρυχτεί τέλος Ιανουαρίου έως μέσα Φεβρουαρίου, αφού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές διεργασίες.

Έτσι, αναφέρει ο Υπουργός, «οι Περιφερειακές Ενότητες μπορούν και είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες που απαιτούνται για το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2019. Δηλαδή την έναρξη των διαδικασιών διενέργειας σχετικών διαγωνισμών για την ανάδειξη εργολάβων εφαρμογής ψεκασμών, παγιδοθεσίας, τον ορισμό προσωπικού κ.λπ. ώστε αυτά να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως και, τελικά, όλα (προσλήψεις και υπογραφές συμβάσεων με τους επιλαχόντες εργολάβους) να είναι στη θέση τους, το αργότερο έως τις 16/4/2019. Έτσι, το πρόγραμμα της δακοκτονίας να μπορεί να ξεκινήσει τις εφαρμογές του από τις αρχές Μαΐου, εάν και όπου υπάρξει ανάγκη».

Επομένως καλεί τις περιφέρειες να ανταποκριθούν με τις αναγκαίες και συντονισμένες με τις υπηρεσίες του Υπουργείου ενέργειες.

Επισημαίνεται ακόμα, ότι έως το τέλος Μαρτίου, το Υπουργείο θα έχει προχωρήσει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη δακοκτονία ώστε το έργο να γίνεται με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος