FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Οι επιχειρήσεις πληρώνουν τις αστοχίες της κυβέρνησης»

Ημερομηνία: 28-04-2020 | Συντάκτης:

Καθώς πλησιάζουμε στη μέρα που θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και η επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα μας, γίνεται όλο και πιο διακριτό ότι ηισχνή επιδοματική στήριξη, την οποία επέλεξε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, έχει ήδη προκαλέσει έντονα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία.

Η κυβέρνηση μέχρι τώρα επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας και όχι της εργασίας, αφήνοντας παράλληλα εκτός στήριξης, άδικα και αναίτια, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εξαιρώντας πλήθος Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πάνω από 45 αλλεπάλληλες ερωτήσεις, που έχουμε καταθέσει στη βουλή, από την πρώτη στιγμή της κρίσης έως και σήμερα, πιέζουμε και ζητάμε από την κυβέρνηση:

  • τη συμπερίληψη στα μέτρα ανακούφισης του συνόλου των πληττόμενων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων κ.α.
  • τη στήριξη των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού,
  • τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων προς Ο.Τ.Α. ‘Α βαθμού και προς τα νομικά τους πρόσωπα,
  • την ουσιαστική στήριξη επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και μικρών επιχειρήσεων,
  • την επιδότηση ενοικίου, το «πάγωμα» λογαριασμών κοινής ωφέλειας,
  • την επέκταση του επιδόματος 800 ευρώ,
  • τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης,
  • την άμεση επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν με επιχειρήσεις με δευτερεύοντα ΚΑΔ ηλεκτρονικών πωλήσεων και ένταξη ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ στις ευνοϊκές ρυθμίσεις,
  • την ένταξη του ΚΑΔ αρτοποιών στα μέτρα στήριξης,
  • την ένταξη των επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από πέντε υπαλλήλους κ.α.
  • την στήριξη των Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Συνεταιρισμοί Εργαζομένων κ.α.).

Το υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, δείχνει να οδηγεί στον αφανισμό μιας μεγάλης κατηγορίας επαγγελματιών της χώρας. Άλλωστε και στη μετά-καραντίνα εποχή θα υπάρχουν περιορισμοί και μέτρα, που θα συρρικνώσουν τα όποια μελλοντικά εισοδήματά τους.

Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι, με το βάρος των υποχρεώσεων που ήδη λυγίζει αυτές τις επιχειρήσεις (τέλη, λογαριασμοί ενέργειας, ενοίκια, εισφορές, προμήθειες, οφειλές σε τρίτους κ.α.), πολλές δεν θα αντέξουν και θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Ακόμα, οι εργαζόμενοι και οι μικροεπαγγελματίες, που πριν τον κορονοϊό, βιοπορίζονταν με ελάχιστες απολαβές, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία και την απόλυτη φτώχεια.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, τα θέματα που αφορούν τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Εύλογα γεννώνται πολλά ερωτήματα για το πως τελικά θα μπορέσουν να στηριχτούν πραγματικά πολλές επιχειρήσεις όταν, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους έως το τέλος του 2019 ή δεν έχουν ρυθμίσει τα δάνεια τους.

Σε αυτό το τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, ζητώντας:

α) την καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε ελεύθερους επαγγελματίες ίσου με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα, με ανώτερο και κατώτερο πλαφόν,

β) τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, δηλαδή παροχή ζεστού χρήματος χωρίς δανεισμό, ύψους 3 δις στις επιχειρήσεις και

γ) τη ρευστότητα ύψους 12 δις με εγγύηση του δημοσίου.

Το 2018 μετά από τεράστιες προσπάθειες και θυσίες καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια της λιτότητας. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να αποτρέψουμε με κάθε δυνατό τρόπο την επιστροφή της μεγάλης ύφεσης.Οι Έλληνες δεν αντέχουν νέες μνημονιακές πολιτικές, νέα λουκέτα, νέες απολύσεις, νέα εκτόξευση της ανεργίας, νέα μείωση μισθών και συντάξεων, νέες απώλειες στο αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα.

Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της στο μέγα ζήτημα της πανδημίας και της κρίσης που τη συνοδεύει, παίζει με τη φωτιά. Οι επιλογές της υπονομεύουν ξανά την οικονομία, την κοινωνία, την προοπτική του λαού μας και ιδιαίτερα των νέων μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος