FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Χωρίς ουσιαστική στήριξη οι επαγγελματίες τουρισμού και εστίασης

Ημερομηνία: 18-05-2020 | Συντάκτης:

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των καταστηματαρχών εστίασης στο νομό μας, κατέστησαν σαφές πως μόνο με γενναία και αποφασιστικά μέτρα στήριξης οι επιχειρήσεις του κλάδου και του τουρισμού θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να σωθούν από τον αφανισμό.

Η κυβέρνηση επιμένει σε ημίμετρα που, αντί να δίνουν λύσεις, επιτείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Η έντονη ανησυχία για την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση που επικρατεί και στο χώρο της εστίασης και των τουριστικών δραστηριοτήτων, καταγράφηκε στην τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής με τους τομεάρχες οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου περιεγράφηκε το ζοφερό παρόν και μέλλον των Ηλειακών επιχειρήσεων.

Όπως επιβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, η έλλειψη ενός σχεδίου ουσιαστικής βοήθειας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων είναι εμφανής, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα επιβίωσής τους, η συνέχιση των δραστηριοτήτων τους και η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων τους.

Είναι λοιπόν φανερό ότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν τις επιχειρήσεις ξανά σε χιλιάδες λουκέτα και σε έκρηξη της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμεριζόμενος την αγωνία και τις δυσκολίες των επαγγελματιών και των εργαζομένων, έχει ήδη προτείνει μια σειρά μέτρων για όλο το φάσμα της οικονομίας, που αγκαλιάζουν και τον χώρο του τουρισμού και της εστίασης:

  • Έκτακτο ειδικό επίδομα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την κρίση, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο 1000 ευρώ (περίοδος κάλυψης: από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το τέλος Μαΐου με δυνατότητα παράτασης),
  • κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται (περίοδος κάλυψης: από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το τέλος Μαΐου με δυνατότητα παράτασης),
  • πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ζεστό χρήμα χωρίς δάνειο) και έκτακτο ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού (3 δισ. ευρώ) για την τόνωση της δραστηριότητας και την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων,
  • μηχανισμός παροχής άμεσης ρευστότητας και εγγυήσεων σε μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις (12 δισ. ευρώ), με την εγγύηση του δημοσίου,
  • πάγωμα των δανειακών οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση,
  • αναστολή τραπεζικών υποχρεώσεων πολιτών και επιχειρήσεων που πλήττονται για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση,
  • αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

Καλούμε την κυβέρνηση, αντί να επιλέγει την αδράνεια, να δώσει άμεσα τις λύσεις που έχει ανάγκη η οικονομία, η εργασία και η κοινωνία. Οφείλει να αξιοποιήσει τώρα μέρος από τις πηγές χρηματοδότησης, όπως το “μαξιλάρι” ρευστότητας των 37 δις, από τα οποία τα 20 δις είναι άμεσα διαθέσιμα, και τους ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΚΤ, ΕΣΠΑ, επιστροφές ANFAs).

Η λογική «βλέποντας και κάνοντας» και τα μέτρα με το σταγονόμετρο για να υπάρχουν «εφεδρείες» για αργότερα, όπως χαρακτηριστικά λέει η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα γιγαντώνουν την ύφεση και τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις δε θα αντέξουν χωρίς άμεση και πραγματική στήριξη, καθώς οι περισσότερες δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στην ελάχιστη δανειοδότηση, που έχει δοθεί έως τώρα.

Διαφαίνεται, λοιπόν, πως το σχέδιο που επιλέγει η κυβέρνηση τελικά οδηγεί στην ενίσχυση, για μια ακόμη φορά, μόνο των λίγων και ισχυρών, οδηγώντας την οικονομία και την κοινωνία μας σε μια νέα τραγωδία. Ειδικά ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού, που τόσα δεινά υπέμεινε κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας δημοσιονομικής κρίσης, δε θα αντέξει ένα ακόμη χτύπημα, που επέρχεται από την απουσία της κυβερνητικής στήριξης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος