FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας

Ημερομηνία: 07-04-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

«Σήμερα το δίλημμα είναι ένα: Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία, αντικρίζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας άμεσα, κοστολογημένα και ρεαλιστικά μέτρα ύψους 26 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Από την πρώτη στιγμή με επιμονή ισχυριζόμαστε ότι μόνο με άμεσα, επαρκή, γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση.

Το πακέτο μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς αναπτύσσεται σε τρία σκέλη:

  • Άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.
  • Δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και πολιτών.
  • Μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Αυτό το πακέτο μέτρων, εμφανέστατα ξεπερνά τις αποσπασματικές και ελλιπέστατες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, που προκαλούν αντιδράσεις στις παραγωγικές δυνάμεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τρεις στόχους:

-Την άμεση στήριξη των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε το πέρας των μέτρων περιορισμού να μην τους βρει με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένους. Κρίσιμη είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τα εργασιακά δικαιώματα να διαφυλάσσονται.

-Τη διασφάλιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος που κρίνεται απαραίτητο για την επόμενη μέρα, μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων με ισχυρές ενέσεις ρευστότητας και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όχι μόνο στη φάση αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και μετά το τέλος αυτής.

-Τη διατήρηση της εγχώριας ζήτησης προϊόντων, η οποία θα επιτευχθεί με τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης.

Οι άξονες στους οποίους στηρίζεται το ρεαλιστικό και άκρως υλοποιήσιμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

  • τη στήριξη του ΕΣΥ με επιπλέον χρηματοδότηση, προσλήψεις, αυξημένα μέτρα προστασίας, εργαστηριακούς ελέγχους και ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες,
  • την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την απαγόρευση των πλειστηριασμών,
  • την αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια
  • το πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων,
  • την αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες,
  • ένα πακέτο ενίσχυσης για τους εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους με πλήρη κάλυψη μισθών – ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα,
  • ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αύξηση χρηματοδότησης για την κοινωνική πρόνοια

Το πακέτο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί με αξιοποίηση της δημοσιονομικής σταθερότητας που παρέχει το μαξιλάρι των 37 δις και της αυξημένης δημοσιονομικής ελευθερίας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τα προτεινόμενα μέτρα, πέρα από κάθε λογική πολιτικών αντιθέσεων, καθώς εκείνο που προέχει είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας της εθνικής μας οικονομίας, με παράλληλη στήριξη της κοινωνίας συνολικά και ιδιαίτερα των ευάλωτων και αδύναμων στρωμάτων της.

Επιμένουμε στην εφαρμογή ενός πακέτου γενναίων, οριζόντιων μέτρων στήριξης, κοντά στο μέσο όρο των αντίστοιχων μέτρων που πήραν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναγκαιότητα τέτοιων μέτρων υπαγορεύεται από την αναντίρρητη παραδοχή ότι η χώρα μας δε μπορεί να αντέξει μια δεύτερη περίοδο ύφεσης μετά την επώδυνη και εξουθενωτική περίοδο των μνημονίων.

Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα αγνοεί η Κυβέρνηση, επιλέγοντας μέτρα – ασπιρίνη που δίνουν ισχνά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και επιτείνουν την αβεβαιότητα για το αύριο. Δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων θα είναι όλα διαχειρίσιμα με τον τρόπο που ήταν πριν την πανδημία. Είναι μονόδρομος να υιοθετήσει τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιμείνει στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και των παρεμβάσεων εκ των υστέρων, που εφαρμόζει, η ζημιά στην οικονομία θα είναι μη αναστρέψιμη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες περιπέτειες, που θα απαιτήσουν πολύ μεγαλύτερες θυσίες, θα δεσμεύσουν στην ύφεση την οικονομία και θα δημιουργήσουν ερείπια στην κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ