FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Θα παρέμβει η κυβέρνηση για να ματαιώσει το κλείσιμο των υποκαταστημάτων τραπεζών;

Ημερομηνία: 27-11-2020 | Συντάκτης:

Σε ολόκληρη τη χώρα είναι σε εξέλιξη σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των συστημικών τραπεζών. Ήδη, κλείνουν υποκαταστήματα τραπεζών και στον νομό μας, στην Ολυμπία, στην Ανδρίτσαινα, στον Πύργο, στην Κυλλήνη.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που η υγειονομική και οικονομική κρίση εντείνονται, οι κατ΄ επανάληψη ανακεφαλαιοποιημένες από το υστέρημα του ελληνικού λαού τράπεζες, αποδεικνύουν την αναλγησία τους. Αντί να συνδράμουν στην βελτίωση των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες και στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων τους, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα σε πολίτες και εργαζόμενους.

Πρόκειται για μια αρνητικότατη εξέλιξη, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, οδηγώντας παράλληλα σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) είναι αποκαλυπτικά. Στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 185 κατοίκους. Ακόμη και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε μείωση αναλογικά με τον πληθυσμό μας, ενώ το ίδιο διάστημα αυξάνονται στις χώρες της Ε.Ε.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των συστημικών τραπεζών, η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, αφήνοντας τις διοικήσεις των τραπεζών να λαμβάνουν αποφάσεις με αρνητικότατο πρόσημο για την κοινωνία και την οικονομία. Με το κλείσιμο καταστημάτων τραπεζών υποβαθμίζονται ολόκληρες περιοχές, πολλοί συμπολίτες μας, κυρίως οι ηλικιωμένοι, τα ΑμεΑ, όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ταλαιπωρούνται, αναγκάζονται σε συγχρωτισμό και εκτίθενται σε αυξημένο υγειονομικό κίνδυνο.

Αλήθεια, η κυβέρνηση:

  • Έχει αναρωτηθεί πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε απομακρυσμένες περιοχές θα εξυπηρετούνται από εδώ και στο εξής;
  • Κατανοεί ότι πολλοί ηλικιωμένοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άνεργοι, θα αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα και να επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα, ώστε να βρουν το πλησιέστερο υποκατάστημα για να εξυπηρετηθούν;
  • Αντιλαμβάνεται ότι εν μέσω υγειονομικής κρίσης οι πολίτες θα αναγκάζονται να συνωστίζονται σε λιγότερα υποκαταστήματα;

Παράλληλα, η απόφαση των τραπεζών για κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα έχει ως κύριο στόχο τη μείωση των θέσεων εργασίας, επομένως και του εργατικού κόστους, καθώς, ταυτόχρονα, εξελίσσονται προγράμματα «εθελούσιων» εξόδων σε όλες τις τράπεζες. Μάλιστα, υπάρχουν έντονες καταγγελίες από εργαζόμενους των υπό κατάργηση υποκαταστημάτων για εκβιαστικά διλήμματα, ώστε να κάνουν αναγκαστική χρήση της «εθελούσιας», διαφορετικά δε θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα του κλεισίματος του υποκαταστήματος που εργάζονται. Μάλιστα, δικαιολογημένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκλητική απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να θέσει σε υποχρεωτική άδεια 140 εργαζόμενους της, που απασχολούνται στα προγραμματισμένα για κλείσιμο καταστήματα, επειδή δεν δέχτηκαν την «εθελούσια έξοδο».

Για την απόφαση αυτή των τραπεζών να προβούν σε μείωση του δικτύου καταστημάτων τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτουμε ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καλώντας τους να ενημερώσουν τους πολίτες αν η κυβέρνηση θα παρέμβει στο κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών, ώστε να προστατέψει πολλούς συμπολίτες μας από τον αποκλεισμό τους από τις τραπεζικές υπηρεσίες, αλλά και τους εργαζομένους των τραπεζών αυτών, που καθημερινά εξωθούνται να επιλέξουν την «εθελουσία» έξοδο.

Όλα αυτά, δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν αγγίζουν την κυβέρνηση, η οποία ακόμα μια φορά δείχνει την μεροληπτική αδιαφορία της. Μέσα στην πανδημία, με τους πολίτες να βιώνουν καθημερινά όλο και περισσότερο τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, επικροτεί ουσιαστικά τις πρακτικές των διοικήσεων των τραπεζών, κάνοντας τα «στραβά μάτια». Επιλέγει να μην στηρίζει, να μην ενισχύει και να μην προστατεύει την κοινωνία και την εργασία.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα θέση και να παρέμβει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Έχει χρέος να το πράξει, προφυλάσσοντας πολίτες και εργαζόμενους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος