FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Βάζουν στο «στόχαστρο» και τις λαϊκές αγορές

Ημερομηνία: 04-02-2021 | Συντάκτης:

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την υγειονομική και οικονομική κρίση ως «ευκαιρία» για να νομοθετήσει υπέρ των λίγων και εκλεκτών και να περιορίσει και να στερήσει δικαιώματα πολλών ανθρώπων του μόχθου.

Αυτή τη φορά, ετοιμάζεται να «συνθλίψει» τους παραγωγούς και τους πωλητές των λαϊκών αγορών. Αδιαφορεί για τη σημασία τους, για τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις τοπικές οικονομίες.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία τους, καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ανησυχώντας εύλογα για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, που επιδιώκει να «βυθίσει» ακόμα περισσότερο τον κλάδο τους.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, το νέο σχέδιο νόμου δεν επιλύει κανένα χρόνιο πρόβλημα των λαϊκών αγορών. Αντίθετα δημιουργεί περισσότερα, προωθώντας τη διαχείριση των λαϊκών αγορών από ιδιώτες, επιτρέποντας σε νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες, να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές.

Επιπλέον, καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών (διοικητικά συμβούλια) και εξαιρεί τους εκπροσώπους συνδικαλιστών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, από τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης. Ακόμα, εισάγεται σύστημα μοριοδότησης για την «κατοχύρωση θέσης», με το οποίο προβλέπεται να πριμοδοτούνται με περισσότερα μόρια οι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων! Είναι κατανοητό ότι με τέτοιες μεθοδεύσεις, τη διεκδικούμενη θέση, σχεδόν σίγουρα, θα την παίρνει η πλειοδότρια εταιρία, καθώς πολύ δύσκολα θα μπορούν να την ανταγωνιστούν οι μικροπαραγωγοί.

Αυτός είναι ο «εκσυγχρονισμός» που ευαγγελίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Δεν διστάζει να προωθήσει ρυθμίσεις, που περιορίζουν σημαντικά τα δικαιώματα και το επαγγελματικό μέλλον παραγωγών και πωλητών. Δεν κατανοεί τις πραγματικές ανάγκες τους. Παραβλέπει το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν με διάλογο και συνεργασία για να υπάρξει μια ουσιαστική αναβάθμιση των λαϊκών αγορών.

Όλα αυτά προωθούνται ενώ ήδη οι παραγωγοί και οι έμποροι των λαϊκών αγορών έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής συρρίκνωσης. Για το λόγο αυτό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε καταθέσει ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ζητώντας του να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξής τους. Είχαμε καλέσει τον αρμόδιο Υπουργό να ευαισθητοποιηθεί, καθώς, όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στηρίζουν τις οικογένειές τους με χαμηλά έως πολύ χαμηλά εισοδήματα, γεγονός που κάνει την ουσιαστική ενίσχυσή τους περισσότερο αναγκαία.

Η κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο δεν τους στηρίζει, αλλά πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα που ακολουθεί, επιμένει να νομοθετεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Αντί να ενισχύσει έμπρακτα τους παραγωγούς μας και τους πωλητές στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή, έρχεται τώρα να βάλει «ταφόπλακα» στο περιορισμένο εισόδημά τους με αυτό το σχέδιο νόμου.

Για ακόμα μια φορά τάσσεται εναντίον της ίδιας κοινωνίας,  εργαλειοποιώντας την πανδημία, για να επιβάλλει την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Οι πρακτικές της δεν θα μείνουν αναπάντητες από τους ανθρώπους του μόχθου που πλήττονται βάναυσα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος