FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Στήριξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων χωρίς αποκλεισμούς»

Ημερομηνία: 27-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

Την οριζόντια στήριξη,λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, χωρίς αποκλεισμούς, ζητούν με ερωτήσεις τους στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούςοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός,που συνυπογράφει τις ερωτήσεις,τόνισε τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα του την προηγούμενη Πέμπτη δήλωσε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα γίνουν αποδέκτες των ευεργετημάτων του πλαισίου των μέτρων που θα λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Διαπιστώνουμε, όμως, με προβληματισμό ότι από τον κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που δημοσιοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο εξαιρείται ένας μεγάλος αριθμός ΚΑΔ  όπως αυτοίτου κλάδου της παροχής υπηρεσιών (π.χ. καθαριστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων κ.λπ.) και του κλάδου της μεταποίησης (κατασκευή ειδών από γυαλί, κατασκευή κεραμικών πλακιδίων, λοιπών ειδών, παραγωγή πυρίμαχων προϊόντων, παραγωγή ειδών πορσελάνης κ.λπ.), αλλά και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες, αν και έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό,και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, δεν συμπεριλαμβάνονται στον συγκεκριμένο κατάλογο.

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ο κατάλογος των ΚΑΔ που δημοσιοποιήθηκε δημιουργεί καταφανέστατες αδικίες, καθώς δε συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες συγκεκριμένων επαγγελμάτων και κλάδων, οι οποίοι παρότι έχουν δεχτεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, δεν έχουν γίνει αποδέκτες των ελάχιστων ευεργετικών μέτρων του προγράμματος οικονομικής υποστήριξης.

Οι κλάδοι αυτοί συνίστανται από μικρεμπόρους έως και δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που προμήθευαν προϊόντα ή υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις, που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της επιβολής των μέτρων, επιχειρήσεις οι οποίες προμήθευαν υλικά για παγωμένα δημόσια έργα, επιχειρήσεις που υπολειτουργούν λόγω των κρουσμάτων κ.α.

Ο δημοσιοποιημένος κατάλογος με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι θα ενισχυθούν,έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τιςεξαγγελίες τουΠρωθυπουργού περίδήθεν οριζόντιας στήριξηςτου συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Καθίσταται επιτακτική η άμεση λήψη απόφασης για την οριζόντια στήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων της χώρας, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται. Είναι προφανές ότι ο νέος κατάλογος οφείλει να περιλαμβάνει και όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν λόγω της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και όχι μόνο αυτές που έκλεισαν αναγκαστικά.

Επιπλέον, το κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης στον κατάλογο των ΚΑΔ, που θα υποστηριχθούν, θα πρέπει να είναι η απαγόρευση τροποποίησης των συμβάσεων εργασίας και η απόλυση των εργαζόμενων σε αυτές κι όχι μόνο η υποχρέωση των επιχειρήσεων να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Δυστυχώς, έχουμε ήδη δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και τροποποιήσεις συμβάσεων σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, οι οποίες θα ενταθούν στην πάροδο των μηνών. Το γεγονός αυτό, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση, αλλά θα την επιδεινώσει στο μέγιστο βαθμό.

Ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, είναι οι επιταγές που λήγουν, ενόσω διαρκούν η πανδημία και η απαγόρευση της κίνησης των πολιτών και της λειτουργίας των καταστημάτων. Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε να μην υπάρξει οικονομικός στραγγαλισμός των εκδοτών των επιταγών, οι οποίοι αντικειμενικά δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Θα πρέπει, λοιπόν, να προβούν σε ενέργειες οι αρμόδιοιΥπουργοίκαι να λάβουν οριζόντια μέτρα υποστήριξης του συνόλου των δραστηριοτήτων που έχουνπληγεί, μεαπαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας και των απολύσεων.

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι εφικτή η δυνατότητα χρηματοδότησης γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων, ανέργων, επιχειρήσεων, παραγωγών, του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας που πλήττεται. Υπάρχει το μαξιλάρι των 35 δισ. που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις θυσίες του λαού για την ώρα ανάγκης, που έχει έλθει. Υπάρχει η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας από την Ε.Ε.Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Οφείλει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες, που θα αποκαταστήσουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη μεταξύ όλων των κλάδων της οικονομίας της χώρας και να μην αποκλείει σημαντικό μέρος εξ αυτών. Είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσει  η χώρανα σταθεί όρθια και να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της νέας κρίσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος