FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Στη Βουλή ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας

Ημερομηνία: 19-11-2020 | Συντάκτης:

Το κρίσιμο ζήτημα του εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου του νομού Ηλείας φέρνει με παρέμβαση του στη Βουλήο Διονύσης Καλαματιανός. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Ηλείος Βουλευτής και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσαν ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταγγέλλοντας την αδράνεια και την ολιγωρία που παρατηρούνται στις δημοπρατήσεις αρδευτικών έργων, μεταξύ των οποίων, βρίσκεται και το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης. Για το σοβαρό αυτό θέμα παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας πόρων της Ε.Ε. Κάτι τέτοιο θα είναι ολέθριο,καθώς ο νομός θα στερηθεί ένα σημαντικό έργο υποδομής.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαματιανός,ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας είναι ένα βασικό έργο υποδομής για τον αγροτικό κόσμο του νομού, το οποίο θα προάγει τη βελτιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων, με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής.Επιπλέον, θα διασφαλίσει την εξοικονόμηση πολύτιμων υδάτινων πόρων, που αυτή τη στιγμή σπαταλούνται λόγω της παλαιότητας και ακαταλληλότητας του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου, γεγονός που αναδεικνύει την ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία του.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με στοχευμένη και συστηματική προετοιμασία να εντάξει την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης στη δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 17.420.000 ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αρδευτικό έργο, ένα έργο πνοής για τον αγροτικό κόσμο του νομού που στόχο έχει να αναβαθμίσει το απαρχαιωμένο δίκτυο 40 και πλέον χρόνων, καθώς τα υπάρχοντα καναλέτα βρίσκονται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, με σημαντικές φθορές και τεράστιες διαρροές ποσοτήτων νερού.Αυτή τη στιγμή, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην πορεία του έργου και τη δημοπράτησή του.

Εξάλλου, είναι άμεσης προτεραιότητας να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄Πύργου, Πελοπίου, Επιταλίου, καθώς και αυτά είναι πεπαλαιωμένα και προβληματικά. Στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί το αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας στο σύνολό του και να πληροί όλα τα σύγχρονα παραγωγικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Καλείται, λοιπόν, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να ενημερώσει τους πολίτες της Ηλείας σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης και να απαντήσει στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

  • Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, με δεδομένο ότι η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη;
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου και υποβολής της τελικής αίτησης πληρωμής από το δικαιούχο είναι η 31η Οκτωβρίου 2023;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου;

Κλείνοντας, ο βουλευτής τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ προσέθεσε ότι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξοικονόμηση του νερού είναι υψίστης σημασίας.Ταυτόχρονα,η υπογειοποίηση του δικτύου θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στον περιορισμό των απωλειών νερού, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της  ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γεωργίας.

Οφείλει, λοιπόν, άμεσα, η κυβέρνηση να «τρέξει» τις απαιτούμενες διαδικασίες.Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν έργα πνοής με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση και δυναμική στην αγροτική παραγωγή, και να μηνολοκληρώνεται η υλοποίησή τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος