FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Σε απελπισία χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν τη σύνταξή τους

Ημερομηνία: 09-11-2020 | Συγγραφέας:

Η κυβέρνηση συνεχώς αποδεικνύεται ασυνεπής ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.Μεταξύ πολλών άλλων, είχε υποσχεθεί την άμεση διεκπεραίωση μεγάλου μέρους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και της αποσυμφόρησης των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Όμως, όχι μόνο δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή της, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει, καθώς ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων ολοένα και αυξάνεται σε υπερβολικό βαθμό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν ως εκκρεμότητα 108.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις, μειωμένες κατά 70% σε σχέση με αυτές που είχε παραδώσει στα τέλη του 2014 ο κ. Βρούτσης.Επιπλέον,ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ αυξήθηκε στο τέλος Μαρτίου 2020 σε 160.959, από 151.496 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων που παρέλαβε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ «κατάφερε» σε ελάχιστο χρόνο να τις αυξήσει κατά 50%.

Το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αντικατοπτρίζεταιπλήρως στον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), καθώς αυτές αγγίζουν τις 40.000. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η συσσώρευση των αιτημάτων οδηγεί στην καθυστέρηση της έκδοσης της οριστικής σύνταξης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοσή της ξεπερνάει σήμερα τον ένα χρόνο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνει ακόμη και τα 3χρόνια. Αυτό έχει ως συνέπεια οιαιτούντες συνταξιοδότησης να οδηγούνται σε απόγνωση, καθώς η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα βιοπορισμού. Επιπλέον, δε γνωρίζουν πόσο ακόμη θα χρειαστείνα περιμένουν, και χωρίς πολλές φορές να λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη.

Το πρόβλημα, πλέον, στον ΟΓΑ ειδικά στη Δυτική Ελλάδα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, καθώς είναι πασιφανές ότι ο φορέας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινωνικό αγαθό της έγκαιρης και ταχύτερης συνταξιοδότησης.

Αιτίες για την προβληματική κατάσταση αυτή αποτελούν η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Οργανισμού, ενώ ανασταλτικός παράγονταςείναικαι η ανεπάρκεια τουλογισμικού, για το οποίο ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού του, δεν υπάρχει πρόοδος.

Επειδή ο ΟΓΑ αποδεδειγμένα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί και να επιτελέσει το έργο του προς τους αγρότες μας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέσαμε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητώντας του να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα και να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Θα πρέπει, λοιπόν, άμεσα να μας ενημερώσει, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του ΟΓΑ από τη συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Επίσης, θα πρέπει να απαντήσει γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η αναβάθμιση του λογισμικού του Οργανισμού, και αν υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η επεξεργασία των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει πάνω στο σοβαρότατο ζήτημα που αγγίζει μεγάλο αριθμό πολιτών και να παρέμβει άμεσα, ώστε οι συντάξεις να αρχίσουν να εκδίδονται.Με τη χώρα να έχει ήδη μπει σε δεύτερο lockdown, κατόπιν λανθασμένων πρακτικών και κυρίως λόγω παραλείψεων της κυβέρνησης,η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο. Είναι απαράδεκτοσε τέτοιες ζοφερές συνθήκες να επιδεικνύει αυτή την προκλητική αδιαφορία για τους συνταξιούχους μας και το κοινωνικό κράτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων