FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης για το «Πάτρα-Πύργος» συνεχίζεται

Ημερομηνία: 14-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Θρηνήσαμε ξανά θύματα στο σύγχρονο Μινώταυρο της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου.

Δυστυχώς, ο εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζεται. Όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο του 2019, παρέλαβε ένα εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο, το οποίο κατασκευαζόταν. Έναν σύγχρονο, κλειστό αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης το 2023. Δίχως βάσιμη αιτιολογία και με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, το έργο αυτό ακυρώθηκε και βρίσκεται, ξανά, στον αέρα.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το μείζον αυτό ζήτημα και επιδίδεται σε αόριστες υποσχέσεις, διαρροές στον τύπο και ανούσιες συσκέψεις, στις οποίες δεν καλεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προφανώς, διότι δεν θέλει να αναγκαστεί να απαντήσει σε μη «βολικές» ερωτήσεις. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσπαθούν να μας καθησυχάσουν ότι το έργο δήθεν βρίσκεται κοντά σε νέα έναρξη. Πλέον, δεν πείθουν κανέναν. Δεν ξεχνάμε, βέβαια, ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περιοδεία του στον Πύργο δήλωσε ότι ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρα-Πύργος» αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας!!!

Ο  Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Καραγιάννης έρχεται να διαψεύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το σχέδιο(;) της κυβέρνησης και την «προτεραιότητα» του πρωθυπουργού, για το πολύπαθο αυτό έργο. Όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, εξελίξεις σχετικά με το «Πάτρα-Πύργος» αναμένονται, στο τέλος του έτους που διανύουμε, καθώς σε συνέντευξη του δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου». «Πιστεύει», ο Γεν. Γραμματέας, ότι θα υπάρχει η έγκριση από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι σίγουρος …Για χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών, φυσικά, ούτε λόγος! Τα σχόλια περιττεύουν…

Οι τραγικές επιλογές της κυβέρνησης υποθήκευσαν την τύχη του έργου. Οι μονομερείς ενέργειες του υπουργού κ. Καραμανλή δημιούργησαν τεράστια προβλήματα, που πραγματικά, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν και θα επιλυθούν. Παρόλα αυτά, όπως δηλώνει ο ίδιος, βρίσκεται σε «διαβουλεύσεις». Έχουν περάσει 111 μέρες από την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που υποβάλαμε στη Βουλή, ζητώντας από τον Υπουργό να προσκομίσει τα έγγραφα, που αποδεικνύουν την πορεία του έργου από το 2013 έως και σήμερα, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, απάντηση δεν έχουμε λάβει. Προφανώς, ο κ. Καραμανλής θέλει να αποκρύψει τις ευθύνες της ΝΔ για την υπονόμευση του έργου.

Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία τελμάτωσε, ξανά, ένα έργο πνοής και ανάπτυξης, συνώνυμο της ασφάλειας, για τους πολίτες της Ηλείας, της Αχαΐας, της Μεσσηνίας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Αγνοεί επιδεικτικά τις κραυγές αγωνίας των εκπρόσωπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων, της ίδιας της κοινωνίας. Το σχέδιό της για την ακύρωση των υλοποιούμενων εργολαβιών και την από του μηδενός προσπάθεια επανέναρξής του έργου «Πάτρα-Πύργος» αποδεικνύεται καταστροφικό. Το έργο έχει περιέλθει σε δίνη με αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη. Τα χρονοδιαγράμματα απομακρύνονται, η εμπλοκή του έργου σε δικαστικές διαμάχες θα οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με αποζημιώσεις, που θα πρέπει να πληρωθούν σε εργολάβους και τα διόδια είναι εν’ όψει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Μεταφορών, έχοντας οδηγήσει το έργο σ’ ένα πραγματικό αδιέξοδο, προσπαθούν επικοινωνιακά να διασωθούν από τις συνέπειες των πεπραγμένων τους. Αντί να συνεχίσουν την κατασκευή του εγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου, επέλεξαν να πειραματιστούν σ’ ένα ευαίσθητο ζήτημα που αφορά τις ζωές μας και να ξηλώσουν το έργο. Ας αναλογιστούν την ευθύνη των πράξεων τους.

Αναγνωστοπούλου Σία, Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ

Καλαματιανός Διονύσης – Χαράλαμπος, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Μάρκου Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος